Twój koszyk zakupów jest pusty!
58,50 zł
76,50 zł
49,50 zł
40,50 zł
/
Cena detaliczna
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 45.00 zł
10% taniej
Spis treści:WprowadzenieRozdział 1. Psychologia odżywiania1.1. Zachowania żywieniowe1.2. Zmiana nawyków1.3. Funkcje jedzenia1.4. Wybory żywieniowe1.5. Emocje a żywienie1.6. Wpływ emocji pozytywnych na wybory żywieniowe1.7. Wpływ emocji negatywnych na wybory żywieniowe1.8. Mechanizmy regulacji emocji poprzez jedzenie1.9. Jedzenie emocjonalneRozdział 2. Nadwaga i otyłość. Psychologiczne problemy osób z nadmierną masą ciała2.1. Nadwaga i otyłość2.2. Leczenie nadwagi i otyłości2.3. Problematyka psychologiczna otyłościRozdział 3. Modele zmiany zachowań żywieniowych3.1. Modele motywacyjne3.2. Modele postmotywacyjne3.3. Modele holistyczne3.4. Modele zmiany zachowania a skuteczność3.5. Techniki zmiany zachowania oparte na modelach zmiany zachowania3.6. Czynniki osobowe wpływające na zachowania żywienioweRozdział 4. Interwencje psychologiczne w psychodietetyce4.1. Wybrane aspekty komunikacji w obszarze psychodietetyki4.1.1. Komunikacja werbalna w gabinecie4.1.2. Zdrowe słowa4.1.3. Elementy komunikacji pomagające i zakłócające w tworzeniu relacji4.1.4. Relacja terapeutyczna i jej istota w nurcie poznawczo-behawioralnym4.1.5. Czynniki leczące w relacji4.1.6. Charakterystyka pacjenta gabinetu psychodietetycznego – wstępny wywiad i jego aspekty treściowe4.1.7. Zakończenie relacji i terapii psychodietetycznej4.2. Elementy terapii poznawczo-behawioralnej4.3. Terapia ACT4.4. Dialog Motywujący4.5. Racjonalna Terapia ZachowaniaPodsumowanieBibliografia
Rozdział 4. Interwencje psychologiczne w psychodietetyce
Jagoda Różycka doktor nauk społecznych w dziedzinie psychologii, psychodietetyk, socjoterapeuta i trener warsztatu psychologicznego. Zainteresowania naukowe: adaptacja do choroby przewlekłej, prężność psychiczna (odporność psychiczna), poznawczy obraz choroby; psychologia pozytywna w medycynie; neuropsychologia, w tym rehabilitacja neuropsychologiczna; metody poprawy jakości życia; psychosomatyka; somatopsychologia.
Aarts, H., Paulussen, T., Schaalma, H. (1997). Physical Exercise Habit: On the Con-ceptualization and Formation of Habitual Health Behaviours, Health Education Research, 12, 363–374.Abraham, C., Michie, S. (2008). A taxonomy of behavior change techniques used in interventions. Health Psychology, 27(3), 379–387Abraham S., Llewellyn-Jones D. (1995). Anoreksja, bulimia, otyłość. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN.Abraham, C., Sheeran, P. (2005) The Health Belief Model. In: Conner, M. and Nor-man, P., Eds., Predicting Health Behaviour: Research and Practice with Social Cognition Models, 2nd Edition, Open University Press, Maidenhead, 28–80.Agular-Bloemer A., Diez-Garcia R. (2018). Influence of emotions evoked by life events on food choice. Eating and Weight Disorders – Studies on Anorexia, Buli-mia and Obesity, 23, 45–53.Ahola, A.J., Mikkilä, V., Saraheimo, M., Wadén, J., MäkimaTtila, S., Forsblom, C., (…) Groop, P.H. (2012). Sense of coherence, food selection and leisure time physical activity in type 1 diabetes. Scandinavian Journal of Public Health, 40(7), 621–628.van den Akker, Schyns, Jansen (2017). Altered appetitive conditioning in overweight and obese women, Behaviour Research and Therapy, 99, 78–88.Aldag, R.J., Steams, T.M. (1987). Management. Ohio: South-Western Publishing Co. Cincinnati.Allison, K.C., Crow, S.J., Reeves, R.R., et al.(2007). Binge eating disorder and night eating syndrome in adults with type 2 diabetes. Obesity, 15, 1287–1293.Allison, K.C., Lundgren, J.D., Moore, R.H., et al. (2010). Cognitive behavior therapy for night eating syndrome: a pilot study. American Journal of Psychotherapy, 64, 91–106.Allison, K.C., Lundgren, J.D., O’reardon, J.P., et al. (2010). Proposed diagnostic cri-teria for night eating syndrome. International Journal of Eating Disorder, 43, 241–247.144 Bibliografia American College of Cardiology/American Heart Association Task Force on Practice Guidelines, Obesity Expert Panel (2014). Expert panel report: guidelines for the management of overweight and obesity in adults. Obesity. 2014;22(S2): S41–410. Amore, L., Buchthal, O.V., Banna, J.C. (2019) Identifying perceived barriers and enablers of healthy eating in college students in Hawai’i: a qualitative study using focus groups. BMC Nutrition, 5, 16.Amorim Palavras, M., Hay, P., Touyz, S.W., Sainsbury, A., Luz, F.Q. da, Swinbourne, J.M., … Claudino, A.M. (2015). Comparing cognitive behavioural therapy for eating disorders integrated with behavioural weight loss therapy to cognitive behavioural therapy-enhanced alone in overweight or obese people with bulimia nervosa or binge eating disorder: study protocol for a randomised controlled trial. Trials, 16(1).Annesi J.J., Mareno N., McEwen K. (2016). Psychosocial predictors of emotional eating and their weight-loss treatment-induced changes in women with obesity. Eating and Weight Disorders – Studies on Anorexia, Bulimia and Obesity, 21, 289–295.Armitage, C.J., Conner, M. (2000). Social cognition models and health behaviour: A structured review. Psychology & Health, 15, 173–189.Armstrong, M.J., Mottershead, T.A., Ronksley, P.E., Sigal, R.J., Campbell, T.S., Hem-melgarn, B.R. (2011). Motivational interviewing to improve weight loss in over-weight and/or obese patients: a systematic review and meta-analysis of randomi-zed controlled trials. Obesity Review, 12, 709–23.Arnow B., Kenardy J., Agras W.S. (1994). The Emotional Eating Scale: The develop-ment of a measure to assess coping with negative affect by eating. International Journal of Eating Disorders, 8 (1), 79–90.Asay T.P., Lambert, M.J. (2002). The empirical case for the common factors in the-rapy: Quantitative findings, [w:] M.A. Hubble,B.L. Duncan, S.D. Miller (red.) The Heart & Soul of Change: what works in therapy. Washington: American Psychological Association, s. 33–56.Aspland, H., Lewelyn, S., Hardy, G.E., Barkham, M., Stiles, W. (2008). Alliance rup-tures and rupture resolutions in cognitive–behavior therapy: A preliminary task analysis. Psychotherapy. Research, 18(6), 699–710A-Tjak, J.G.L., Davis, M.L., Morina, N., Powers, M.B., Smits, J.A.J., & Emmel-kamp, P.M.G. (2014). A Meta-Analysis of the Efficacy of Acceptance and Com -mitment Therapy for Clinically Relevant Mental and Physical Health Problems. Psychotherapy and Psychosomatics, 84(1), 30–36.Aune, D., Giovanucci, E., Boffetta, P., Fadnes. L.T., Keum, N., Norat, T., Greenwood, D.C. Riboli, E., Vatten, L.J., Tonstad, S. (2017). Fruit and vegetable intake and 145 Bibliografiathe risk of cardiovascular disease, total cancer and all cause mortality—a syste-matic review and dose response meta-analysis of prospective studies. Internatio-nal Journal of Epidemiology, 1029–1056.Babicz-Zielińska E., Rybowska A., Zabrocki R. (2006). Relations between emotions and food preferences. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, 56 (15), 163–165.Bąk-Sosnowska, M. (2009). Miejsce psychologia w leczeniu otyłości. Forum Medy-cyny Rodzinnej, 3(4), 297–303.Bąk-Sosnowska, M., & Skrzypulec-Plinta, V. (2017). Health behaviors, health defini-tions, sense of coherence, and general practitioners’ attitudes towards obesity and diagnosing obesity in patients. Archives of Medical Science, 13(2), 433–440. Bandura, A. (1997). Self-efficacy: Toward a unifying theory of behavioral change. Psychological Review, 84, 191–215.Bandura, A. (2001). Social cognitive theory: an agentic perspective. Annual Review of Psychology, 52, 1–26.Beck, A.T., Freeman, A., Davis, D.D. (2005). Terapia poznawcza zaburzeń osobowo-ści. Kraków: Wydawnictwo UJ.Beck, A. (2005). Terapia poznawcza. WUJ: KrakówBeck, A.T., Wright, F.D., Newman, C.F., Liese, B.S. (2007). Terapia poznawcza uza-leżnień. Kraków: Wydawnictwo UJ.Beck, A., Alford, A. (2005). Terapia poznawcza jako teoria integrująca psychoterapię. Gdańsk: GWP.Bernabé, E., Kivimäki, M., Tsakos, G., Suominen-Taipale, A.L., Nordblad, A. et al. (2009). The relationship among sense of coherence, socio-economic status, and oral health-related behaviours among Finnish dentate adults. European Journal of Oral Science, 117, 413–418.Białkowska M. (2011). Etiopatogeneza otyłości. Postępy Nauk Medycznych, 24 (9), 765–769.Birch, L.L., Marlin, D.W. (1982). I don’t like it; I never tried it: Effects of exposure on two-year-old children’s food preferences, Appetite, 3(4), 353–360.Birch, L.L. (1999). Development of food preferences. Annual Review of Nutrition, 19, 41–62.Bjorntorp, P., Rosmond, R. (2000). Neuroendocrine abnormalities in visceral obesity. International Journal of Obesity and Related Metabolic Disorders, 24(2), 80–85. Björvell H, Aly A, Langius A, Nordström G. (1994). Indicators of changes in weight and eating behavior in severely obese patients treated in a nursing behavioral program. International Journal of Obesity, 18, 521–525.Blechert, J., Testa, G., Georgii, C., Klimesch, W.,Wilhelm, F. (2016). The Pavlovian craver: Neural and experiential correlates of single trial naturalistic food condi-tioning in humans. Physiology & behavior, 158, 18–25.146 Bibliografia Block, J.H., Block, J. (1980). The role of ego-control and ego resiliency in the orga-nization of behavior. W: W.A. Collins (red.). The Minnesota symposium on child psychology (t.13, s. 39–101). Nowy Jork: Lawrence Erlbaum Associates, Inc. Block, J., Kremen, A.M. (1996). IQ and ego-resiliency: conceptual and empirical connections and separateness. Journal of personality and social psychology, 70(2), 349.Boff, R. de M., Dornelles, M.A., Feoli, A.M.P., Gustavo, A. da S., & Oliveira, M. da S. (2018). Transtheoretical model for change in obese adolescents: MERC rando-mized clinical trial. Journal of Health Psychology, 1–14. Bongers P., Jansen A., Havermans R., Roefs A., Nederkoorn C. (2013). Happy eating. The underestimated role of overeating in a positive mood. Appetite, 67, 74–80.Bongers P., van den Akker K., Havermans R., Jansen A. (2015). Emotional eating and Pavlovian learning: does negative mood facilitate appetitive conditioning? Appetite, 89, 226–236.Bongers P., de Graaff A., Jansen A. (2016). ‘Emotional’ does not even start to cover it: generalization of overeating in emotional eaters. Appetite, 96, 611–616.Bongers P. Jansen A. (2017) Emotional eating and Pavlovian learning: evidence for conditioned appetitive responding to negative emotional states. Cognition and Emotion, 31(2), 284–297.Bordin E.S., (1994). Theory and research on the therapeutic working alliance: New directions [w]: The working alliance. Theory, research, and practice, pod red. A.O. Horvath, L.S. Greenberg, New York, John Wiley & Sons, Inc., 13–37Bui, E.T., & Fazio, R.H. (2016). Generalization of evaluative conditioning toward foods: Increasing sensitivity to health in eating intentions. Health Psychology, 35(8), 852–855Burke, B.L., Arkowitz, H., Menchola, M. (2003). The efficacy of motivational inte -rviewing: a meta-analysis of controlled clinical trials. Journal of Consulting Cli-nical Psychology, 71, 843–61. Brehm, J.W. (1966). A theory of psychological reactance. Academic Press.Brogan, K., Carcone, A.I., Jen, C., Ellis, D., Marshall, S., Naar-King, S. (2012). Fac-tors Associated with Weight Resilience in Obesogenic Environments in Female African-American Adolescents, Journal of the Academy of Nutrition and Diete-tics,112(5), 718–724.Brownley, K.A, Berkman, N.D., Peat, C.M., et al. (2016). Binge-eating disorder in adults: a systematic review and meta-analysis. Annuals of Internal Medicine, 165, 409–420. Brytek-Matera A. (2010). Obraz własnego ciała u otyłych kobiet: przyczyny i stopień niezadowolenia, związek z obniżoną samooceną i strategiami radzenia sobie ze stresem. Psychiatria Polska, 44(2), 267–275.147 BibliografiaBuczak, A., Samujło, M. (2013). Samoocena globalna i postrzeganie własnego ciała a zachowania żywieniowe studentów. Lubelski Rocznik Pedagogiczny, 32, 232–242. Carrillo, E., Prado-Gascó, V., Fiszman, S., Varela, P. (2012). How personality traits and intrinsic personal characteristics influence the consumer’s choice of redu -ced-calorie food. Food Research International. 49(2), 792–797.Castelnuovo, G., Pietrabissa, G., Manzoni, G.M., Cattivelli, R., Rossi, A., Novelli, M., Varallo, G., Molinari, E. (2017). Cognitive behavioral therapy to aid weight loss in obese patients: current perspectives. Psychology Research and Behavior Management, 10, 165–173.Carver, C.S., Scheier, M.F, Segerstrom, S.C. (2010). Optimism. Clinical Psychology Review 30(7): 879–889. Ciarrochi, J., Bailey, A., Harris, R. (2019). Pożegnaj wagę. Jak wykorzystać techniki ACT w odchudzaniu i utrzymaniu wymarzonej sylwetki. Gdańsk: GWP.Chaillot, A. (2012). Wpływ poziomu samooceny na zachowania żywieniowe. Niepu-blikowana praca doktorska, Gdańsk: GUM. Chanduszko-Salska, J. (2013). Psychologiczne uwarunkowania nadmiernego zaab-sorbowania jedzeniem. Psychiatria, 10(1), 1–8. Clark, D.A., Beck, A.T., & Alford, B.A. (1999). Scientific foundations of cognitive theory and therapy of depression. John Wiley & Sons Inc.Cobb-Clark, D.A., Kassenboehmer, S.C., Schurer, S. (2014). Healthy habits: The connection between diet, exercise, and locus of control. Journal of Economic Behavior & Organization, 98, 1–28.Contento, I.R., Basch, C., Shea, S., Gutin, B., Zybert, P., Michela, J.L., & Rips, J. (1993). Relationship to mothers’ food choice criteria to food intake of preschool children: Identification of family subgroups. Health Education Quarterly, 20(2), 243–259Contento, I.R. (2018). Edukacja żywieniowa. PWN Warszawa.Crockett A.C., Myhre S.K., Rokke P.D. (2015). Boredom proneness and emotion regula-tion predict emotional eating. Journal of Health Psychology, 20 (5), 670–680.Czabała Cz. (2006). Czynniki leczące w psychoterapii. Poznań: Wydawnictwo Naukowe PWN; 2006.Del Piccolo L., Goss C. (2012). People-centered care: new research needs and methods in doctor-patient communication. Challenges in mentalhealth. Epide-miological Psychiatry. Science, 21, 145–149.Decaluwé V, Braet C. (2003). Prevalence of binge-eating disorder in obese children and adolescents seeking weight-loss treatment. International Journal of Obesity. 27, 404–409. Deckersbach, T. i in. (2006). Habit Reversal Versus Supportive Psychotherapy in Tourette’s Disorder: A Randomized Controlled Trial and Predictors of Treat-ment Response, Behaviour Research and Therapy, 44(8), 1079–1090148 Bibliografia Desmet P., Schifferstein H. (2008). Sources of positive and negative emotions in food experience. Appetite, 50, 290–301.DiClemente, CC (2015) Change is a process not a product: Reflections on pieces to the puzzle. Substance Use & Misuse 50(8–9): 1225–1228.DiMatteo MR, Lepper HS, Croghan TW. (2000) Depression is a risk factor for non-compliance with medical treatment. Archives of Internal Medicine, 160, 2101. Dombrowski, S.E., Sniehotta, F.F., Avenell, A., Johnston, M., MacLennan, G., Araújo--Soares, V. (2012) Identifying active ingredients in complex behavioural interven-tions for obese adults with obesity-related co-morbidities or additional risk factors for co-morbidities: a systematic review, Health Psychology Review, 6(1), 7–32Dorling, J.L., Bhapkar, M., Das, S.K. et al. (2019). Change in self-efficacy, eating behaviors and food cravings during two years of calorie restriction in humans without obesity. Appetite, 143.Dzwonkowska, I., Laczowicz-Tabaczek, K., Łaguna, M. (2008). Samoocena i jej pomiar. Polska adaptacja skali SES M Rosenberga. Podręcznik. Warszawa: Pra-cownia Testów Psychologicznych.Effects H. (2017). Health effects of overweight and obesity in 195 countries over 25 years. N English Journal of Medicine., 377, 13–27 Ekman P., Davidson R.J. (2002). Natura emocji – podstawowe zagadnienia. Gdańsk: Wydawnictwo GWP.Eli, K., Sorjonen, K., Mokoena, L. et al. (2016). Associations between maternal sense of coherence and controlling feeding practices: The importance of resilience and support in families of preschoolers, Appetite, 105, 134–143. Epel E, Lapidus R, McEwen B, et al. (2001). Stress may add bite to appetite in women: A laboratory study of stress-induced cortisol and eating behavior. Psy-choneuroendocrin. 26, 37–49.Evers C., Stok F.M., de Ridder D. (2010). Feeding your feelings: Emotion regulation strategies and emotional eating. Personality and Social Psychology Bulletin, 36 (6), 792–804.Evers, C., Adriaanse, M., de Ridder, D., de Witt Huberts, J. (2013). Good mood food. Positive emotion as neglected trigger for food intake. Appetite, 68, 1–7.Evers C., Dingemans A., Junghans A., Boeve A. (2018). Feeling bad or feeling good, does emotion affect your consumption of food? A meta-analysis of the experi-mental evidence. Neuroscience and Biobehavioral Reviews, 92, 195–208.Fairburn, C.G., Doll, H.A., Welch, S.L., et al. (1998). Risk factors for binge eating disorder: a community-based, case-control study. Archives of General Psychia-try, 55, 425–432.Fitzpatrick, M.R., Janzen, J., Chamodraka, M., Gamberg, S., Blake, E. (2009). Client relationship incidents in early therapy: Doorways to collaborative engagement. Psychotherapy. Research, 19(6): 654– 665.149 BibliografiaFreire, M.C.M., Sheiham, A., Hardy, R. (2001). Adolescents’ sense of coherence, oral health status, and oral health related behaviours. Community Dental Oral Epidemiology, 29, 204–212.Fontaine, K.R., & Shaw, D.F. (1995). Effects of Self-Efficacy and Dispositional Opti-mism on Adherence to Step Aerobic Exercise Classes. Perceptual and Motor Skills, 81(1), 251–255.Foster, G.D., Makris, A.P., Bailer, B.A.(2005). Behavioral treatment of obesity. Ameri-can Journal of Clinical Nutrition, 82(1), 230S–235S.Forman, E.M., Butryn, M.L., Manasse S.M., et al. (2016). Acceptance-based versus standard behavioral treatment for obesity: results from the mind your health randomized controlled trial. Obesity (Silver Spring), 24(10), 2050–2056.Franken, R.E. (2005). Psychologia motywacji. Sopot: Wydawnictwo GWP. French, S.A., Story, M., & Perry, C.L. (1995). Self-esteem and obesity in children and adolescents: a literature review. Obesity Research, 3(5), 479–490.Fritz, M.F. (1933). The Field of Psychodietetics Paper read before the Section on Clinical Psychology of the American Psychological Association, The University of Chicago, September 12, 1933. The Psychological Clinic, 22(3), 181–186. Gacek M. (2013). Selected individual differences as predictors of milk product con-sumption in a group of perimenopausal women in the light of health hazards. Przegląd Menopauzalny, 12(4): 300–306. Gacek M. (2013). Selected individual determinants of cereal, fruit and vegetable consumption among menopausal women in view of potential health risks. Prze-gląd Menopauzalny, 12(5), 385–391. Gacek M, Frączek B. (2013). Nutritional evaluation of junior football players depen-ding on the global level of self– efficacy of the athletes. Medicina Sportiva, 17(2): 72–75. Gacek, M. (2014). Individual differences as predictors of dietary patterns among meno-pausal women with arterial hypertension. Przegląd Menopauzalny, 13, 101–108.Gacek M, Frączek B, Morawska M. (2015). Self-efficacy as a predictor of dietary choices in a group of young women practicing fitness on a recreational basis. Medicina Sportiva, 2(4), 61–68. Gacek M. (2015). Association between self-efficacy and dietary behaviors of Ameri-can football players in the Polish clubs in the light of dietary recommendations for athletes. Roczniki PZH, 66(4), 361–366.Gacek M. (2016). Poczucie własnej uogólnionej skuteczności a wybory żywieniowe młodych kobiet rekreacyjnie uprawiających fitness. Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowie, 22(3), 227–231.Gardner, B., de Bruijn, G.-J, Lally, P. (2011). A systematic review and meta-analysis of applications of the Self-Report Habit Index to nutrition and physical activity behaviors. Annals of Behavioral Medicine 42, 174–187.150 Bibliografia Gelso, Ch.J., Hayes, J.A. (2005). Relacja terapeutyczna. Gdańsk: GWP. Głębocka, A. (2009). Niezadowolenie z wyglądu a rozpaczliwa kontrola wagi. Kraków: Wydawnictwo Impuls. Gordon T., Edward S. (1995). Pacjent jako partner. Warszawa: Wyd. PAX.Gordon, T., Sterling, E.W. (2009). Rozmawiać z pacjentem. Podręcznik doskonale-nia umiejętności komunikacyjnych i budowania partnerskich relacji. Warszawa: Academica Wydawnictwo SWPS.Gorin, A.A., Niemeier, H.M., Hogan, P. et al. (2008). Binge eating and weight loss outcomes in overweight and obese individuals with type 2 diabetes: results from the Look AHEAD trial. Archives of General Psychiatry, 65, 1447–1455. Goleman, D. (1997). Inteligencja emocjonalna. Poznań: Media Rodzina.Greenson R.R. (1965). The working alliance and the transference neuroses. “Psy-choanalysis Quarterly”, 34, 155–181.Grice, H. (1978), Presupposition and Conversational Implicature. W: P. Cole and J. Morgan, H. Grice (red.) Radical Pragmatics, New York.Grzesiuk, L. (2005). Psychoterapia. Teoria. Poznań: Eneteia.Guh, D.P., Zhang, W., Bansback, N., Amarsi, Z., Birmingham, C.L., Anis, A.H. (2009). The incidence of co-morbidities related to obesity and overweight: a systematic review and meta-analysis. BMC Public Health, 9, 88–94. Hamilton M. (2002). Strategies for the management of patients with obesity. Treat-ment of Endocrinology, 1(1), 21–36. Harris, R. (2018). Zrozumieć ACT. Terapia akceptacji i zaangażowania w praktyce. Gdańsk: GWP.Havermans, R., Vancleef, L., Kalamatianos, A., Nederkoorn, Ch. (2015) Eating and inflicting pain of boredom. Appetite, 85, 52–57.Hayes, D., Ross, C.E. (1987). Concern with appearance, health beliefs and eating habits. ournal of Health and Social Behavior, 28(2), 120–130.Hayes, S.C., Strosahl, K.D., Wilson, K.G., (2013). Terapia akceptacji i zaangażowa-nia: Proces i praktyka uważnej zmiany. Kraków: Wydawnictwo Uniwersytetu JagiellońskiegoHeszen-Niejodek, I. (red.). (1995). Doŝwiadczenie kryzysu-szansa rozwoju czy ryzyko zaburzeń? (Nr 1495). Katowice: Uniwersytet ŚląskiHeszen-Niejodek, I. (2000). Psychologiczne problemy chorych somatycznie.W: J. Strelau (red.), Psychologia. Podręcznik akademicki, 3, 513–531.Heszen, I. i Sęk, H. (2008). Zdrowie i stres. W: J. Strelau, D. Doliński (red.). Pod-ręcznik psychologii. Gdańsk: Gdańskie Wydawnictwo Psychologiczne.Heymsfield, S.B., Wadden, T.A. (2017). Mechanisms, pathophysiology, and manage-ment of obesity. New English Journal of Medicine., 376, 254–66. Heatherton. T.G., Baumeister, R.F. (1991). Binge eating as escape from self-aware-ness. Psychological Bulettin, 110(1), 86–108.151 BibliografiaHingle, M.D., Wertheim, B.C., Tindle, H.A, et al. (2014). Optimism and diet quality in the Women’s health initiative. Journal of Academic Nutrition and Dietary, 114, 1036–1045.Hjelmesæth, J., Rosenvinge, J.H., Gade, H. et al. (2019). Effects of Cognitive Beha-vioral Therapy on Eating Behaviors, Affective Symptoms, and Weight Loss After Bariatric Surgery: a Randomized Clinical Trial. Obesity Surgery, 29, 61–69.Horne, D.J., White, D.E., Varigos, G.A. (1989). A Preliminary Study of Psychological Therapy in the Management of Atopic Eczema, British Journal of Medical Psy-chology, 62(3), 241–248.Horwath CC. (1999). Applying the transtheoretical model to eating behaviour change: challenges and opportunities. Nutrition Research Review, 12(2), 281–317.Hudson, J.I., Hiripi, E., Pope, H.G., et al. (2007). The prevalence and correlates of eating disorders in the National Comorbidity Survey Replication. Biological Psychiatry, 61, 348–358.Iacovino, J.M., Gredysa, D.M., Altman, M., et al. (2012). Psychological treatments for binge eating disorder. Current Psychiatry Report., 14, 432–446.International Agency for Research on Cancer.: Press Relase No 240. Protokół dostępu: https://www.iarc.fr/wp-content/uploads/2018/07/pr240_E.pdf [pobrano 23.02.2020r.].Instytut Żywności i Żywienia (2020). Zasady prawidłowego żywienia. Protokół dostępu: http://www.izz.waw.pl/pl/zasady-prawidowego-ywienia [pobrano 23.02.2020r.].Jarosz, M. (2017). Normy żywienia dla populacji Polski. Warszawa: Instytut Żywności i Żywienia.Jabłonowska-Lietz B., Wrzosek M., Nowicka G. (2012). Czy cukier może uzależniać? Ścieżkami mózgowego układu nagrody. Żywienie Człowieka i Metabolizm, 39 (4), 276–283.Jacobi, C., Hayward, C., de Zwaan, M., et al. (2004). Coming to terms with risk factors for eating disorders: application of risk terminology and suggestions for a general taxonomy. Psychological Bulletin, 130(1), 19–65.Jantaratnotai, N. et al. (2017). The interface of depression and obesity. Obesity Rese-arch in Clinical Practice, 11(1), 1–10.Jarosz, M., Kłosiewicz-Latoszek, L. (2006). Otyłość, Zapobieganie i leczenie. War-szawa: PZWL.Jensen, M.D., Ryan, D.H., Apovian, C.M. et al. (2013), AHA/ACC/TOS guideline for the management of overweight and obesity in adults: a report of the American College of Cardiology/American Heart Association task force on practice guide-lines and the obesity society. Journal American Collage of Cardiology, 63(25 Pt B), 2985–3023. Jeżewska-Zychowicz, M. (2007). Zachowania żywieniowe i ich uwarunkowania. SGGW Warszawa. 152 Bibliografia Juczyński Z. (2009). Narzędzia pomiaru w promocji i psychologii zdrowia. PTP, War-szawa Judge, T.A., Erez, A., Bono, J.E., & Thoresen, C.J. (2002). Are measures of self--esteem, neuroticism, locus of control, and generalized self-efficacy indicators of a common core construct? Journal of Personality and Social Psychology, 83(3), 693–710Jung, A. (2014). Otyłość – choroba cywilizacyjna. Pediatria i Medycyna Rodzinna,10(3), 226–232. Juruć, A., Bogdański, P. (2011). Osobowość w rozmiarze XXL. Psychologiczne czyn-niki ryzyka otyłości. Forum Zaburzeń Metabolicznych, 2(1): 34–42. Juruć A, Wierusz-Wysocka B, Bogdański P. (2011). Psychologiczne aspekty jedzenia i nadmiernej masy ciała. Farmacja Współczesna, 4, 119–126. Karasu, S.R. (2012). Of mind and matter: psychological dimensions in obesity. Ame-rican Journal of Psychotherapy, 66(2), 111–128.Kaźmierczak, M. (2005). Empatia jako czynnik podnoszący jakość komunikacji inter-personalnej, [w:] Człowiek u progu trzeciego tysiąclecia: zagrożenia i wyzwania, red. M. Plopa, Elbląg 2005, s. 561–571.Kessler, R.C., Berglund, P.A., Chiu, W.T., et al. (2013). The prevalence and correlates of binge eating disorder in the WHO World Mental Health Surveys. Biological Psychiatry, 73, 904–914.Kleszcz-Szczyrba, R. (2010). Pomagać sobą – rozważania na temat czynników niespe-cyficznych w psychoterapii związanych z postawą psychoterapeuty. Psychotera -pia, 4 (155), 61–72.Khaylis A, Yiaslas T, Bergstrom J, Gore-Felton C. (2010). A review of efficacious tech -nology-based weight-loss interventions: five key components. Telemedicine and Journal of E-Health, 16(9), 931–938.Knapp, M., Hall, J. (2008). Komunikacja niewerbalna w interakcjach międzyludz-kich. Wrocław: Wydawnictwo Astrum. Koball A.M., Meers M.R., Storfer-Isser A., Domoff S.E., Musher-Eizenman D.R. (2012). Eating when bored: revision of the Emotional Eating Scale with focus on boredom. Journal of Health Psychology, 3(4), 521–524.Kokoszka, A. (2016). Wprowadzenie do terapii poznawczo-behawioralnej. PWN: Warszawa.Konopka, M.N. (2016). Komunikacja z pacjentem – teoria i praktyka. Kraków: Insty-tut Dziennikarstwa, Mediów i Komunikacji Społecznej. Konturek S, J (2007) Fizjologia człowieka. Podręcznik dla studentów medycyny. Wro-cław: Elservier Urban &Partner.Lambert M.J. (1992). Implications of outcome research for psychotherapy integra-tion[w:] C. Norcross, M.R. Goldfried (red.). Handbook of psychotherapy integra-tion. New York: Basic Books, s. 94–129153 BibliografiaLang U.E., Beglinge C., Schweinfurth N., Walter M., Borgwardt S. (2015). Nutritio-nal aspects of depression. Cellular Physiology and Biochemistry, 37, 1029–1043.Lally, P., van Jaarsveld, C.H.M., Potts, H.W.W.,Wardle, K. (2009). How are habits formed: Modelling habit formation in the real world. European Journal of Social Psychology 40, 998–1009.Leahy, R.L. (2008). The therapeutic relationship in cognitive-behavioral therapy. Behavioral and. Cognitive Psychotherapy, 36, 769–777Leech, H (1983). Principles of Pragmatics, London, P. 131–139Lindmark, U., Stegmayr, B., Nilsson, B. et al. (2005). Food selection associated with sense of coherence in adults. Nutrition Journal, 4(9). Litwin R., Goldbacher E.M., Cardaciotto L., Eubanks-Gambrel L. (2017). Negative emotions and emotional eating: the mediating role of experiential avoidance. Eating and Weight Disorders – Studies on Anorexia, Bulimia and Obesity, 22, 97–104.Logel, C., Cohen, G.L. (2012). The role of the self in physical health: Testing the effect of a values-affirmation intervention on weight loss. Psychological Science, 23(1), 53–55.Loxton N., Dawe S., Cahill A. (2011). Does negative mood drive the urge to eat? The contribution of negative mood, exposure to food cues and eating style. Appetite, 56, 368–374.Luborsky L. (1976). Helping alliance in psychotherapy, [w:] J.L.Cleghhorn (red.). Successful psychotherapy. New York, Brunner/Mazel, s. 92–116Lundahl, B., Moleni, T., Burke, B.L., Butters, R., Tollefson, D., Butler, C., Rollnick, S. (2013). MI in medical care settings: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Patient Education Counsulting, 93, 157–68. Luppino, F.S., de Wit, L.M., Bouvy, P.F., et al. (2010). Overweight, obesity, and depres-sion: a systematic review and meta-analysis of longitudinal studies. Archives of General Psychiatry, 67(3), 220–229.Lyman, B. (1982) The Nutritional Values and Food Group Characteristics of Foods Preferred During Various Emotions, The Journal of Psychology, 112:1, 121–127Łaguna, M. (2006a). Ogólna samoocena czy przekonanie o skuteczności? Badania nad intencją przedsiębiorczą. Przegląd Psychologizny, 49, 259–274.Łaguna, M. (2006b). Skala Skuteczności Przedsiębiorczej. Roczniki Psychologiczne, 9, 107 – 128.Łaguna, M., Trzebiński, J., Zięba, M. (2005). Kwestionariusz Nadziei na Sukces. Warszawa: Pracownia Testów Psychologicznych PTP. Łaguna, M., Laczowicz-Tabaczek, K., Dzwonkowska, I. (2007). Skala Samooceny SES Rosenberga – polska adaptacja metody. Psychologia Społeczna, 2(4), 164 – 176. Łuszczyńska, A. (2004). Zmiana zachowań zdrowotnych. Dlaczego dobre chęci nie wystarczają. Gdańsk: Wydawnictwo GWP. 154 Bibliografia Macht M. (1999). Characteristics of eating in anger, fear, sadness and joy. Appetite, 33, 129–139.Macht M.(2008). How emotions affect eating: A five-way model. Ap petite, 50, 1–11Maddux, M. (red). (1995). Self-efficacy, adaptation and adjustment: Theory, rese -arch and application. New York: Plenum. McHaffle, J.G. i in. (2005), Subcortical Loops Through the Basal Ganglia, Trends in Neurosciences, 28, 401–407. Majewska, M. (2015). Relacja lekarza z pacjentem w kontekście wizyty domowej, czyli jak nie zostać stroną w rodzinnych sporach, Lekarz Rodzinny, nr 1. Marcysiak, M., Zagroba, M., Kubala, M. i in. (2008). Wiedza uczniów szkół podkar-packich na temat otyłości a zachowania żywieniowe. Problemy Pielęgniarstwa, 16(1, 2), 112–117. Maultsby, M.C. (2013). Racjonalna Terapia Zachowania. Podręcznik terapii poznaw-czo-behawioralnej. Wydawnictwo Dominika Księskiego Wulkan.Maultsby, M.C., Wirga, M., DeBernardi, M. (2019). ABC Twoich emocji. Żnin: Wydawnictwo Dominika Księskiego Wulkan.Merten, K. (1999). Einfuhrung in die Kommunikationswissenschaft. Berlin-Ham-burg-Munster: LIT Verlag.Michałek, D.Z. (2001) Syndrom uzależnienia od jedzenia. Wydawcy: ARC-EN-CIEL: Centrum Terapii Zaburzeń Łaknienia.Michie, S., Wood, C.E., Johnston, M., Abraham, C., Francis, J.J., Hardeman, W. (2015). Behaviour change techniques: the development and evaluation of a taxonomic method for reporting and describing behaviour change interven-tions (a suite of five studies involving consensus methods, randomized controlled trials and analysis of qualitative data). Health Technology Assessment, 19(99).Milaneschi, Y., Kyle Simmons, W., van Rossum, E.F., Pennin, B.W.J.H. (2019) Depression and obesity: evidence of shared biological mechanizms. Molecular Psychiatry, 24, 18–33. Miller, W.R., Rollnick, S. (2002). Motivational interviewing: Preparing people for change (2nd ed.). The Guilford Press Miller, W.R., Rollnick, S. (2014). Dialog motywujący. Jak pomóc ludziom w zmianie? Kraków: Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego.Mrozowska, O., Przenzak, A. (2013). Dialog motywujący – budowanie mostu do zmiany. Cz. 1. Terapia uzależnienia i współuzależnienia, 2, 15–6 Mrozowska, O., Przenzak, A. (2013). Dialog motywujący – budowanie mostu do zmiany. Cz. 2. Terapia uzależnienia i współuzależnienia, 3: 19–23.Morison, J. (2016). DSM-5 bez tajemnic. Praktyczny przewodnik dla klinicystów. Kraków: WUJ.Motyka, M. (2013). Znaczenie komunikacji terapeutycznej z pacjentem. Sztuka Leczenia, 3–4, 17–24.155 BibliografiaMunsch, S., Biedert, E., Meyer, A., Michael, T., Schlup, B., Tuch, A., & Margraf, J. (2007). A randomized comparison of cognitive behavioral therapy and behavio-ral weight loss treatment for overweight individuals with binge eating disorder. The International journal of eating disorders, 40(2), 102–113.Myers, C.A., Martin, C.K., & Apolzan, J.W. (2018). Food cravings and body weight: a conditioning response. Current opinion in endocrinology, diabetes, and obesity, 25(5), 298–302. Nabavi S.M., Daglia M., Braidy N., Nabavi S.F. (2017). Natural products, micro-nutrients and nutraceuticals for the treatment of depression: A short review. Nutritional Neuroscience, 20 (3), 180–194.Nadolska, K., Sęk, H. (2007). Społeczny kontekst odkrywania wiedzy o zasobach odpornościowych, czyli czym jest resilience i jak ono funkcjonuje. W: Ł. Kacz-marek, A. Słysz (red.). Bliżej serca–zdrowie i emocje (s.13–37). Poznań: Wydaw-nictwo UAM.Noel, C., Dando, R. (2015). The effect of emotional state on taste perception. Appe-tite, 95, 89–95.Nuccitelli, C., Valentini, A., Caletti, M.T. i inni (2018). Sense of coherence, self--esteem, and health locus of control in subjects with type 1 diabetes mellitus with/without satisfactory metabolic control. Journal of Endocrinological Investi-gation, 41, 307–314.Nunn, R.G., Newton, K.S., Faucher, P. (1992). 2.5 Years Follow-up of Weight and Body Mass Index Values in the Weight Control for Life! Program: A Descriptive Analysis, Addictive Behaviors, 17(6), 579–585.Nygaard Flølo, T., Tell, G.S. Kolotkin, R.L. et al. (2019). Eating self-efficacy as pre -dictor of long-term weight loss and obesity-specific quality of life after sleeve gastrectomy: A prospective cohort study. Surgery for Obesity and Related Dise-ases, 15(2), 161–167. Ogińska-Bulik N., Chanduszko-Salska J. (2000). Psychologiczna charakterystyka kobiet z nadwagą i otyłością. Acta Universitatis Lodziensis. Folia Psychologica 4, 35–43. Ogińska-Bulik N. (2004). Psychologia nadmiernego jedzenia. Łódź: Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego.Ogińska-Bulik N., Juczyński Z. (2008). Skala pomiaru prężności SPP25. NowinyPsy-chologiczne, 3, 39–56.Ogińska-Bulik, N. (2010). Uzależnienie od czynności – mit czy rzeczywistości? War-szawa: Wydawnictwo Difin. Ogińska-Bulik, N. (2015). Dwa oblicza traumy. Negatywne i pozytywne skutki zda-rzeń traumatycznych u pracowników służb ratowniczych. Warszawa: Wydaw-nictwo Difin.156 Bibliografia Ogińska-Bulik, N. (2017). Czynniki warunkujące zdrowie. W: B. Woynarowska (red.). Edukacja zdrowotna. Warszawa: PWN.O’Gara P.E., Fairhurst W. (2004). Therapeutic communication part 1:general appro-aches that enhance the quality of the consultation. Accident and Emergency Nursing. 12, 166–172.O’Hea EL, Grothe KB, Bodenlos JS, Boudreaux ED, White MA, Brantley PJ (2005) Predicting medical regimen adherence: the interactions of health locus of con-trol beliefs. Journal of Health Psychology, 10, 705–717Palavras, M.A, Hay, P., Touyz, S., et al. (2015). Comparing cognitive behavioural therapy for eating disorders integrated with behavioural weight loss therapy to cognitive behavioural therapy-enhanced alone in overweight or obese people with bulimia nervosa or binge eating disorder: study protocol for a randomised controlled trial. Trials, 16, 578.Pänkäläinen, M., Fogelholm, M., Valve, R. et al. Pessimism, diet, and the ability to improve dietary habits: a three-year follow-up study among middle-aged and older Finnish men and women. Nutr J 17, 92 (2018).Pearson, N., Biddle, S.J., Gorely, T. (2009). Family correlates of breakfast consump-tion among children and adolescents. A systematic review. Appetite. 52(1), 1–7.Pearsons, J.B. (2007). Terapia poznawcza w praktyce. Gdynia: Alliance Press.Pennbrant S. (2013). A trustful relationship – the importance for relatives to actively participate in the meeting with the physician. Int. Journal of Qualitative Studies on Health and Well-being. 8, 1–12.Pervin, L.A. (2002). Psychologia osobowości. Gdańsk: Wydawnictwo GWP. Pliner, P., Loewen, E.R. (1997). Temperament and food neophobia in children and their mothers. Appetite, 28(3), 239–254.Pilska M., Jeżewska-Zychowicz M. (2008). Psychologia żywienia. Wybrane zagadnie-nia. Warszawa: Wydawnictwo SGGW.Polivy J, Herman CP. (1985). Dieting and binging: a causal analysis. American Psy-chology, 40, 193–201.Polivy J., Herman C.P., McFarlane T. (1994). Effects of anxiety on eating: does pala-tability moderate distress-induced overeating in dieters? Journal of Abnormal Psychology, 103, 505–510.Polivy J., Herman C.P. (1999). Distress and eating: why do dieters overeat? Interna-tional Journal of Eating Disorders, 26, 153–164.Polivy, J., Herman, C.P. (2002). Causes of eating disorders. Annual Review of Psycho-logy, 53, 187–213.Posadzki, P., Stockl, A., Musonda, P. & Tsouroufli, M. (2010). A mixed-method appro -ach to sense of coherence, health behaviors, self-efficacy and optimism: Towards 157 Bibliografiathe operationalization of positive health attitudes. Scandinavian Journal of Psy-chology, 51, 246–252. Potempa K. (2013). Optymizm a zdrowie. Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 19(2), 130–134.Prochaska J.O., Velicer W.F. (1997). The transtheoretical model of health behavior change. American. Journal of. Health Promotion. 1(1), 38–48.Ray E.C., Nickels M.W., Sayeed, S. Sax, H.C. (2003). Predicting success after gastric bypass: the role of psychosocial and behavioral factors, Surgery, 134 (4), 555–563. Remick A.K, Polivy, J, Pliner, P. (2009). Internal and external moderators of the effect of variety on food intake. Psychol Bull, 135(3): 434–451. 6. Renehan, A.G., Roberts, D.L., Dive, C. (2008). Obesity and cancer: pathophysiologi-cal and biological mechanisms. Arch Physiol Biochem. 114(1), 71–83. Respondek W. (2011). Zasady leczenia otyłości. Postępy Nauk Medycznych. 24(9), 782–789.Rogers, C.R. (1957). Becoming a Person. In Symposium on Emotional Develop-ment, Oberlin College, Oberlin, OH, US; This chapter represents a lecture by Dr. Rogers given at the aforementioned symposium.. Association Press.Rogers, C. (1975) Empathic: an unappreciated way of being. The Counseling Psy-chology, 5, 2–10. Rogers JM, Ferrari M, Mosely K, Lang CP, Brennan L. (2017). Mindfulness-based interventions for adults who are overweight or obese: a meta-analysis of physical and psychological health outcomes. Obesity Review, 18(1), 51–67.Rollnick, S., Miller, W., Butler, C. (2010). Wywiad motywujący w opiece zdrowotnej. Warszawa: Wydawnictwo Szkoły Wyższej Psychologii Społecznej Academica.Romanowska-Tołłoczko, A., Kałwa, M. (2014) Oddziaływania psychologiczne w kom-pleksowej terapii nadwagi. Problemy Higieny i Epidemiologii, 95(2), 209–214Romain, A.J., Bortolon, C., Gourlan, M., Carayol, M., Decker, E., Lareyre, O., Ninot, G., Boiché, J., Bernard, P. (2018). Matched or nonmatched interventions based on the transtheoretical model to promote physical activity. A meta-analysis of randomized controlled trials, Journal of Sport and Health Science, 7(1)50–57.Ronaldson, A, Molloy, G.J., Wikman, A., Poole, L., Kaski, J-C., Steptoe, A. (2015). Optimism and recovery after acute coronary syndrome: a clinical cohort study. Psychosomatic Medicine, 77, 311–318.Rosenstock, I.M. (1974) The health belief model and preventive health behavior. Health Education Monographs, 2, 328–335.Rossy, L. (2016). The Mindfulness-Based Eating Solution. New Harbinger, Oakland, USA. Rotella C., Cresci B., Pala L., Dicembrini I. (2016) Therapeutic Education. In: Sbraccia P., Nisoli E., Vettor R. (eds) Clinical Management of Overweight and Obesity. Springer, Cham 158 Bibliografia Rowicka, M. (2015) Uzależnienia behawioralne. Terapia i profilaktyka. Warszawa: Krajowe Biuro do spraw Przeciwdziałania Narkomani. Fundacja Praesterno.Różycka, J. (2016). Adaptacja do choroby przewlekłej i jej indywidualne wyznaczniki. Badania osób chorych na stwardnienie rozsiane. Niepublikowana rozprawa dok-torska, Kraków: Uniwersytet Jagielloński.Różycka, J. (2019). Wyznaczniki wczesnej adaptacji do stwardnienia rozsianego, Pol-skie Forum Psychologiczne, 24(3), 334–355. Rubak, S., Sandboek, A., Lauritzen, T., Christensen, B. (2005). Motivational inter--viewing: A systematic review and meta-analysis. British Journal of General Practice, 81, 305–312Ruderman, A.J., Christensen, H. (1983). Restraint theory and its applicability to overweight individuals. Journal of Abnormal Psychology, 92(2), 210–215Rutter, M. (1985). Resilience in the face of adversity: protective factors and resi-stance to psychiatric disorder. British Journal of Psychiatry, 147, 598–611.Sandèn-Eriksson, B. (2000). Coping with type-2 diabetes: the role of sense cohe-rence compared with active management. Journal of Advanced Nursing, 31,1393–1397.Sanhueza C., Ryan L., Foxcroft D.R.: Diet and the risk of unipolar depression in adults: systematic review of cohort studies. Journal of Human Nutrition and Dietetics 2013, 26, 56–70.Sarris, J., O’Neil, A., Coulson, C.E., Schweitzer, I., Berk, M. (2014). Lifestyle medi-cine for depression. BMC Psychiatry, 14, 107–111. Seligman, M. (2002). Optymizmu można się nauczyć. Poznań: Wydawnictwo Media Rodzina. Semmer, N. (2006). Personality, stress and coping. W: M. Vollrath (red). Handbook of Personality and Health (s. 73–113). Chichester: WileySerretti, A., Mandelli, L. (2010). Antidepressants and body weight. Journal of Clini-cal Psychiatry,71, 1259–1272. Sęk, H. (2000). Zdrowie behawioralne. W: J. Strelau (red.), Psychologia. Podręcznik akademicki. (s. 533–554), tom III. Gdańsk: Gdańskie Wyd. Psychologiczne. Sikorski, W. (2009). Werbalne i niewerbalne oddziaływania w psychoterapii. War-szawa: Difin.Simpson, S.A., McNamara, R., Shaw, C., Kelson, M., Moriarty, Y., Randell, E., Cohen, D., Alam, M.F., Copeland, L., Duncan, D., Espinasse, A., Gillespie, D., Hill, A., Owe-Jones, E., Tapper, K., Townson, J., Williams, S., Hood, K. (2015). A feasi-bility randomized controlled trial of a motivational interviewing-based interven-tions for weight loss maintenance in adults. Health Technology Assessment, 19 (v-vi, xix-xxv), 1–378.159 BibliografiaSimon, J.D., House, P., Hoshaw, M.J. (1995). The Role of Self-efficacy in Improving Dietary Behaviors for Reduction of Nutrition-related Cancers. Journal of the American Dietetic Association, 95 (9), Supplement A67.Singer, B., Bryan, M.A., Popov, P., Scarff, R., Carter, C., Wright, E., Aragona, B.J., Robinson, T.E. (2016). The sensory features of a food cue influence its ability to act as an incentive stimulus and evoke dopamine release in the nucleus accum-bens core. Learning and Memory, 23: 595–606.Smith, D., Bolam, J.P. (1990). The Neural Network of the Basal Ganglia as Revealed by the Study of Synaptic Connections of Identified Neurones, Trends in Neuro -sciences, 13, 259–265. Spence C. (2017) Comfort food: A review. International Journal of Gastronomy and Food Science, 9, 105–109.Spitzer, R.L., Yanovski, S., Wadden, T., et al. (1993). Binge eating disorder: its fur-ther validation in a multisite study. International Journal of Eating Disorder, 13, 137–153Steptoe, A. and Wardle, J. (2001), Locus of control and health behaviour revisited: A multivariate analysis of young adults from 18 countries. British Journal of Psychology, 92: 659–672.Strawbridge, R., Arnone, D., Danese, A., Papadopoulos, A., Herane Vives, A., Cle-are, A.J. (2015). Inflammation and clinical response to treatment in depression: a meta-analysis. European Neuropsychopharmacology, 25, 1532–1543. Steptoe, A., Wright, C., Kunz-Ebrecht, S.R., & Iliffe, S. (2006). Dispositional opti-mism and health behaviour in community-dwelling older people: Associations with healthy ageing. British Journal of Health Psychology, 11(1), 71–84.Stewart-Knox, B., Duffy, M., Bunting, B. et al. (2012). Associations between obesity (BMI and waist circumference) and socio-demographic factors, physical activity, dietary habits, life events, resilience, mood, perceived stress and hopelessness in healthy older Europeans. BMC Public Health, 12, 424–430.van Strien T., Cebolla A., Etchemendy E., Gutiérrez-Maldonado J., Ferrer-Garcia M., Botella C., Baños R. (2013). Emotional eating and food intake after sadness and joy. Appetite, 66, 20–25.van Strien T., Konttinen H., Hornberg J.R., Engels R.C.M.E., Winkens L.H.H.: (2016). Emotional eating as a mediator between depression and weight gain. Appetite, 100, 216–224.van Strien T. (2018). Causes of emotional eating and matched treatment of obesity. Current Diabetes Reports, 18, 35–39.Stunkard, A.J., Grace, W.J., Wolff, H.G. (1955). The night-eating syndrome: a pat-tern of food intake among certain obese patients. American Journal of Medicine, 19, 78–86.160 Bibliografia Sutton, K., Logue, E., Jarjoura, D. et al. (2003). Assessing dietary and exercise stage of change to optimize weight loss interventions. Obesity Research,11(5):641–52.Swan, E., Bouwman, L., Hiddink, G.J., Aarts, N., Koelen, M. (2015). Profiling healthy eaters. Determining factors that predict healthy eating practices among Dutch adults, Appetite, 89, 122–130Swencionis C, Rendell SL. (2012). The psychology of obesity. Abdominal Imaging. 37(5), 733–737Szafrańska, K. (2014). Niespójność procesu komunikacji – zagrożenie dla bezpie-czeństwa personalnego.. W: I. Klonowska, K. Szafrańska (red.) Reaguj! Nie toleruj. Warszawa: Ministerstwo Spraw Wewnętrznych Departament Porządku Publicznego. Szczygieł D., Kadzikowska-Wrzosek R. (2014). Emocje a zachowania żywieniowe – przegląd badań. Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, 86, 69–79.Szczygieł D. (2014). Regulacja emocji a dobrostan. Konsekwencje wyprzedzającej i kory-gującej regulacji emocji. [W:] Derbis R., Baka Ł.: Oblicza jakości życia. Wydawnic-two Akademii im. Jana Długosza w Częstochowie Częstochowa, 191–205.Thomaes, S., Bushman, B.J., de Castro, B.O., Reijntjes, A. (2012). Arousing “gentle passions” in young adolescents: Sustained experimental effects of value affir-mations on prosocial feelings and behaviors. Developmental Psychology, 48(1), 103–110.Tsiros, M.D., Sinn, N., Brennan, L., Coates, A.S., Walkley, J.W., Petkov, J., Howe, P.R.C., Buckley, J.D. (2008). Cognitive behavioral therapy improves diet and body composition in overweight and obese adolescents, The American Journal of Clinical Nutrition, 87(5), 1134–1140.Uchnast, Z (2001). Empatia osobowa: metoda pomiaru, Przegląd Psychologiczny, 44(2),. 189–207. den Uijl L., Jager G., de Graaf C., Waddell J., Kremer S. (2014). It is not just a meal, it is an emotional experience – a segmentation of older persons based on the emotions that they associate with mealtimes. Appetite, 83, 287–296.Ungredda, T., Gluck, ME., Geliebter, A. (2012). Pathophysiological and neuroendo-crine aspects of night eating syndrome. W: Lundgren, JD.Allison, KC., Stun-kard, AJ. (red.). Night Eating Syndrome: Research, Assessment, and Treatment. New York: Guilford, s. 197–217.Vallis, M. Ruggiero, L., Greene, G., Jones, H., Zinman, B., Rossi, S., Edwards, L., Rossi, J.S., Prochaska, J. (2003). Stages of Change for Healthy Eating in Diabe-tes Diabetes Care, 26(5,) 1468–1474.Vasudha Gidugu & Marjorie L. Jacobs (2019) Empowering individuals with mental illness to develop healthy eating habits through mindful eating: results of a pro-gram evaluation, Psychology, Health & Medicine, 24(2), 177–186.161 BibliografiaVesnaver, E., Keller, H.H., Payette, H., Shatenstein, B. (2012). Dietary resilience as described by older community-dwelling adults from the NuAge study “If there is a will – there is a way!”, Appetite, 58(2), 730–738.Vocks S, Tuschen-Caffier B, Pietrowsky R, et al. (2010). Meta-analysis of the effecti-veness of psychological and pharmacological treatments for binge eating disor-der. International Journal of Eating Disorder, 43, 205–217.Vos, T., Flaxman, A.D., Naghavi, M., Lozano, R., Michaud, C., Ezzati, M, et al. (2012). Years lived with disability (YLDs) for 1160 sequelae of 289 diseases and injuries 1990–2010: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2010. Lancet. 380, 2163–96. 2Vogelzangs, N., Beekman, A.T.F., Boelhouwer, I.G., Bandinelli, S., Milaneschi, Y., Ferrucci, L., et al. (2011). Metabolic depression: a chronic depressive subtype? Findings from the InCHIANTI study of older persons. Journal of Clinical Psy-chiatry. 72, 598–604. Wachtel P. (2012). Komunikacja terapeutyczna. Kraków: Wyd. UJ.Wallston, B.D., Wallston, K.A. (1978) Locus of control and health: a review of the literature. Health Education Monography, 6, 107–117. Warren, J., Smith, N., Ashwell, M. (2017). A structured literature review on the role of mindfulness, mindful eating and intuitive eating in changing eating beha-viours: Effectiveness and associated potential mechanisms. Nutrition Research Reviews, 30(2), 272–283.Wąsowski, M., Walicka, M., Marcinowska-Suchowierska, E. (2013). Otyłość – defi-nicja, epidemiologia, patogeneza. Postępy Nauk Medycznych, 26(4), 301–306. Wirga, M. (2008). Zwyciężyć chorobę. Katowice: Wydawnictwo KOS.Wirga M, DeBernardi M (2002) The ABCs of cognition, emotion, and action. Archi-ves of Psychiatry and Psychotherapy 4, 5–16Wilson, G.T., Brownell, K.D. (1980). Behavior therapy for obesity: An evaluation of treatment outcome. Advances in Behaviour Research and Therapy, 3, 49–86. Wing, R.R. (2002). Behavioral weight control. W:: Wadden TA, Stunkard AJ, edi-tors. Handbook of Obesity Treatment. New York: The Guilford Press, s.301–316.Wing, R.R. (2002). Behavioral weight control. W: Wadden TA, Stunkard AJ, editors. Handbook of Obesity Treatment. New York: The Guilford Press, s.301–316.Włodarek D., Lange E., Kozłowska L., Głąbska D. (2015). Dietoterapia. Warszawa: PZWL.Wojtyła-Buciora, P., Marcinkowski, J.T. (2010). Sposób żywienia, zadowolenie z wła-snego wyglądu i wyobrażenie o idealnej sylwetce młodzieży licealnej. Problemy Higieny i Epidemiologii, 91(2), 227–232. Wolff, G.E., Clark, M.M. (2001). Changes in eating self-efficacy and body image fol-lowing cognitive–behavioral group therapy for binge eating disorder: A clinical study, Eating Behaviors, 2(2), 97–104. 162 Bibliografia Woods. D.G., Miltenberger, R.G. (1995). Habit Reversal: A Review of Applications and Variations, Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry, 26(2), 123–131.Woods,D.W., Wetterneck, C.T., Flessner, C.A. (2006). A Controlled Evaluation of Acceptance and Commitment Therapy Plus Habit Reversal for Trichotilloma-nia, Behaviour Research and Therapy, 44(5), 639–656.Wooley, S.C, Garner, D.M. (1991). Obesity treatment: the high cost of false hope. Journal of American Dietetic Association, 91(10):1248–1251.Wong, M., Qian, M. (2016). The role of shame in emotional eating. Eating Behaviors, 23, 41–47.World Health Organization (1946). Constitution of WHO. Principles. http://www.who.int/about/mission/en/ [protokół dostępu z dnia 20.02.2020]World Health Organization (2017) http://www.who.int/features/factfiles/obesity/en/. [protokół dostępu 20.02.2020] World Health Organization (2017) https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/obesity-and-overweight, [protokół dostępu 20.02.2020] Yager, J., Devlin, MJ., Halmi, KA., et al. (2006). Practice Guideline for the Treatment of Patients with Eating Disorders. Third. Washington: American Psychiatric Association.Yanovski S. (1993). Binge eating disorder: current knowledge and future directions. Obesity Research, 1, 306–324Zahorska-Markiewicz B. (2005). Nauka i praktyka w leczeniu otyłości. Kraków: ArchiPlus.Zahorska-Markiewicz B. (2004). Aktualna strategia leczenia otyłości. Kardiologia w praktyce, 3, 8–13.Zeidi, I.M., Hajiagha, A.P. (2013) Effect of Motivational Interviewing on Eating Habits and Weight Losing among Obese and Overweight Women. Journal of Obesity and Weight Loss Therapy, 3, 172. Ziarko, M. (2006). Radzene sobie ze stresem choroby przewlekłej. Poznań: Wydawnic-two Naukowe Wydziału Nauk Społecznych Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza. de Zwaan, M., Marschollek, M., Allison, K.C. (2015). The night eating syndrome (NES) in bariatric surgery patients. European Eating Disorder Review, 23, 426–434.
36.00 zł 40.00 zł Cena netto: 34.29 zł
38.70 zł 43.00 zł Cena netto: 36.86 zł
40.50 zł 45.00 zł Cena netto: 38.57 zł
53.10 zł 59.00 zł Cena netto: 50.57 zł
44.10 zł 49.00 zł Cena netto: 42.00 zł
58.50 zł 65.00 zł Cena netto: 55.71 zł
Karty przeznaczone są dla psychologów, terapeutów, socjoterapeutów, pedagogów do pracy indywidualnej i grupowej z dziećmi, a także dla nauczycieli podczas lekcji wychowawczych, czy zajęć świetlicowych. Materiały te z powodzeniem mogą być wykorzystywane przez rodziców i opiekunów, którzy chcieliby pomóc dzieciom w lepszym odkrywaniu świata własnych emocji, myśli i zachowań, ale nie potrafią z dziećmi o tym rozmawiać.Teczka zawiera:- 55 kart (18 kolorowych, pokazowych, laminowanych) oraz 37 czarno-..
63.00 zł 70.00 zł Cena netto: 60.00 zł
Książka poświęcona jest zagadnieniom przeciwdziałania przez zorganizowane grupy przestępcze i organizacje terrorystyczne czynnościom operacyjno-rozpoznawczym i procesowym prowadzonym przez służby państw w celu ich rozbicia. Opracowanie przedstawia zasadnicze aspekty techniki przestępczej zmierzającej do ukrycia majątku związanego z przestępstwem. W publikacji scharakteryzowano możliwe sposoby działań przestępczych zmierzające do uniemożliwienia organom ścigania identyfikacji i lokalizacji mieni..
67.50 zł 75.00 zł Cena netto: 64.29 zł
Karty pracy zawierają zadania nawiązujące do wymagań i sytuacji życia codziennego. Mają one na celu usprawnianie: - funkcji wykonawczych – umożliwiają m.in. zaplanowanie dnia, monitorowanie codziennych obowiązków i wykonywanie ich chronologicznie (przygotowanie planów posiłków, miesięcznego budżetu). Dzięki nim można wyhamować niewskazane reakcje, czy też zmienić zachowanie, gdy nie przynosi pożądanych efektów. Angażują elastyczność poznawczą i funkcje językowe. - procesów..
45.00 zł 50.00 zł Cena netto: 42.86 zł
Pierwsza na rynku polskim książka poświęcona prognozowaniu zagrożeń terrorystycznych, a równocześnie jedna z nielicznych dotyczących prognozowania zagrożeń dla bezpieczeństwa. Autor podkreśla w niej powiązania pomiędzy nauką a praktyką, stąd m.in. obszerne wykorzystanie dorobku amerykańskiej szkoły analizy wywiadowczej, która w modelowy sposób łączy teorię naukową i znaczenie utylitarne. Publikacja może być wykorzystana w charakterze swoistego podręcznika tworzenia analiz i prognoz strategiczn..
Publikacja będzie służyć wsparciem dla dorosłych osób z afazją na niełatwej drodze do odzyskania utraconej sprawności językowej. Zaburzenia afatyczne mogą pojawić się między innymi po przebytym udarze mózgu czy urazie głowy, występują więc stosunkowo często. Chorzy z afazją wymagają intensywnej, nierzadko wielomiesięcznej, rehabilitacji logopedycznej. Autor – logopeda pracujący na co dzień z pacjentami z afazją – zdaje sobie sprawę, jak ważną rolę w tym procesie odgr..
49.50 zł 55.00 zł Cena netto: 47.14 zł
Zagrożonym stało się życie współczesnego człowieka, kultura będąca jego wytworem, społeczeństwo, w którym żyje, państwo, którego powinnością jest zapewnienie bezpieczeństwa, kontynent, na którym przebywa i glob, gdzie zaistniało życie. Zagrożenia początkowo mało znaczące, obecnie stały się tak istotne, że człowiek zamiast czerpać radość z życia wśród tych wszystkich dóbr, które sobie wytworzył i świata, który sobie podporządkował, poczuł strach i ułomność swojej potęgi. Książka jest kon..