• Uwarunkowania handlu detalicznego żywnością ekologiczną

Uwarunkowania handlu detalicznego żywnością ekologiczną

  • Autor: Smoluk-Sikorska Joanna
  • Wydawca: Difin
  • ISBN: 978-83-7930-332-8
  • Data wydania: 2014
  • Liczba stron/format: 175
  • Oprawa: PDF

Cena detaliczna

29,88 zł

Darmowa dostawa od 200 zł

Wysyłka w ciągu 24h


Dostępność: Duża ilość w magazynie

Przedmiotem książki są problemy związane z handlem detalicznym żywnością ekologiczną. W szczególności zostały omówione podstawowe kanały detalicznej dystrybucji ekoproduktów, czynniki warunkujące poprawę dostępności i wzrost asortymentu żywności ekologicznej,

Podmiot odpowiedzialny za bezpieczeństwo produktu: Difin sp z o.o., ul. F. Kostrzewskiego 1, 00-768 Warszawa (PL), adres e-mail: info@difin.pl, tel (22) 851 45 61

Autor książki

Smoluk-Sikorska Joanna

doktor nauk ekonomicznych, adiunkt w Katedrze Ekonomii na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Jej zainteresowania naukowe obejmują rynek żywności ekologicznej oraz procesy globalizacji zachodzące na rynku piwa. Jest autorką i współautorką ponad 50 publikacji naukowych w języku polskim i angielskim, w tym jednej monografii, a także przewodnika dla konsumentów żywności ekologicznej. Prowadziła szereg szkoleń z zakresu rynku ekoproduktów adresowanych zarówno do handlowców, jak i rolników produkujących żywność ekologiczną.

Wstęp

Rozdział 1. Znaczenie rolnictwa ekologicznego

1.1. Istota i korzyści rolnictwa ekologicznego
1.3. Rolnictwo ekologiczne jako element polityki rolnej
1.4. Aktualny stan rolnictwa ekologicznego na świecie
1.5. Rynek żywności ekologicznej

Rozdział 2. Uwarunkowania rolnictwa ekologicznego w Polsce

2.1. Przesłanki przyrodnicze, ekonomiczne i społeczne rozwoju rolnictwa ekologicznego
2.2. Regulacje prawne ekologicznych metod produkcji
2.3. Instrumenty wsparcia gospodarstw ekologicznych
2.4. Zmiany ilościowe w rolnictwie ekologicznym

Rozdział 3. Handel detaliczny żywnością ekologiczną

3.1. Specyficzne cechy dystrybucji i handlu żywnością ekologiczną
3.2. Organizacja sprzedaży żywności ekologicznej w placówkach handlowych
3.3. Poziom i zróżnicowanie oferty asortymentowej
3.4. Związki handlu detalicznego ekożywnością z dostawcami
3.5. Wybrane instrumenty marketingu
3.6. Polityka cenowa
3.7. Perspektywy rozwoju handlu detalicznego i rynku żywności ekologicznej

Zakończenie

Literatura


Wstęp

Rozdział 1. Znaczenie rolnictwa ekologicznego

1.1. Istota i korzyści rolnictwa ekologicznego

1.3. Rolnictwo ekologiczne jako element polityki rolnej

1.4. Aktualny stan rolnictwa ekologicznego na świecie

1.5. Rynek żywności ekologicznej

Rozdział 2. Uwarunkowania rolnictwa ekologicznego w Polsce

2.1. Przesłanki przyrodnicze, ekonomiczne i społeczne rozwoju rolnictwa ekologicznego

2.2. Regulacje prawne ekologicznych metod produkcji

2.3. Instrumenty wsparcia gospodarstw ekologicznych

2.4. Zmiany ilościowe w rolnictwie ekologicznym

Rozdział 3. Handel detaliczny żywnością ekologiczną

3.1. Specyficzne cechy dystrybucji i handlu żywnością ekologiczną

3.2. Organizacja sprzedaży żywności ekologicznej w placówkach handlowych

3.3. Poziom i zróżnicowanie oferty asortymentowej

3.4. Związki handlu detalicznego ekożywnością z dostawcami

3.5. Wybrane instrumenty marketingu

3.6. Polityka cenowa

3.7. Perspektywy rozwoju handlu detalicznego i rynku żywności ekologicznej

Zakończenie

Literatura

Napisz opinię

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby wystawić ocenę

Najpopularniejsze

Godziny wychowawcze z nastolatkami. Scenariusze zajęć

49,50 zł 55,00 zł Netto: 47,14 zł

STEAM-owa szkoła

53,10 zł 59,00 zł Netto: 50,57 zł

Podstawy prawoznawstwa. Wydanie 3

62,10 zł 69,00 zł Netto: 59,14 zł

Vademecum działań taktycznych lekkiej piechoty

53,10 zł 59,00 zł Netto: 50,57 zł

Podstawy ekonomii

37,80 zł 42,00 zł Netto: 36,00 zł

Reklama

40,50 zł 45,00 zł Netto: 38,57 zł

Złowić frajera. Ekonomia manipulacji i oszustwa wyd. 2

74,40 zł 80,00 zł Netto: 70,86 zł

Gospodarka zapasami i magazynem. Część 1. Zapasy

28,80 zł 32,00 zł Netto: 27,43 zł