• Produkty nowej generacji. Wybrane zagadnienia

Produkty nowej generacji. Wybrane zagadnienia

  • Autor: Aleksandra Badora, Leszek Woźniak redakcja naukowa
  • Wydawca: Difin
  • ISBN: 978-83-8085-920-3
  • Data wydania: 2019
  • Liczba stron/format: 236/B5
  • Oprawa: miękka

Cena detaliczna

  • 58.00 zł

    52.20 zł

  • 10% taniej

  • Darmowa dostawa od 200 zł
  • Wysyłka w ciągu 24h

Dostępność: Duża ilość na magazynie

W książce omówiono zagadnienia związane z nowymi technologiami stosowanymi w różnych grupach produktów: kosmetykach, napojach energetyzujących, używkach, suplementach diety oraz, przede wszystkim, żywności. Pokazano, jak na przestrzeni wieków zmieniła się rola kosmetyków w codziennym życiu ludzi oraz jaki wpływ wywierają one obecnie, jakie są korzystne, jak i negatywne skutki dla zdrowia, wynikające ze stosowania kosmetyków powstałych przy wykorzystaniu nanotechnologii oraz tych wykonanych metodami tradycyjnymi z użyciem naturalnych komponentów. Przedstawiono wpływ stosowania suplementów diety na zdrowie człowieka. Podkreślono szczególnie, że suplementy diety mogą w znaczący sposób pomóc w chorobach cywilizacyjnych XXI wieku. Wiele uwagi poświęcono zagadnieniu żywności i jej bezpieczeństwa. Żywność jest uznawana za bezpieczną tylko wtedy, gdy w następstwie odpowiedniego jej przygotowania i skonsumowania, zgodnie z przeznaczeniem, nie wystąpią żadne negatywne skutki dla zdrowia ludzkiego.

Spis treści:

PREFACE
Aleksandra Badora, Leszek Woźniak

Rozdział 1. KOSMETYKI
Marta Szulc, Aleksandra Badora

1.1. Innowacyjne produkty kosmetyczne
1.2. Innowacyjne opakowalnictwo kosmetyków
1.3. Logistyka i marketing produktów kosmetycznych
Literatura

Rozdział 2. NAPOJE ENERGETYZUJĄCE
Julia Szyłkajtis, Aleksandra Badora

2.1. Napoje energetyzujące dostępne na rynku
2.2. Opakowania napojów energetyzujących
Literatura

Rozdział 3. PAPIEROSY KONWENCJONALNE I NOWEJ GENERACJI
Julia Szyłkajtis, Aleksandra Badora

3.1. Papierosy dostępne na rynku
3.2. Opakowania papierosów
Literatura

Rozdział 4. BIOPRODUKTY ZIOŁOWE I ICH SUPLEMENTACJA

Katarzyna Mrozowska, Aleksandra Badora

4.1. Charakterystyka suplementów diety
4.2. Wybrane rośliny w suplementach diety
4.3. Suplementy diety a wybrane choroby
4.4. Suplementy diety i ich skutki uboczne
Literatura

Rozdział 5. KWASY OMEGA I ICH SUPLEMENTACJA
Joanna Szafranek, Aleksandra Badora

5.1. Kwasy omega
5.2. Źródła kwasów omega
5.3. Wzbogacenie żywności w kwasy omega
5.4. Aspekty zdrowotne kwasów omega
5.5. Produkty bogate w kwasy omega
Literatura

Rozdział 6. AKRYLOAMID I WWA W ŻYWNOŚCI
Monika Flis, Aleksandra Badora

6.1. Akryloamid w żywności
6.2. WWA w żywności
6.3. Bezpieczeństwo żywności przetworzonej
Literatura

PODSUMOWANIE
Aleksandra Badora, Leszek Woźniak

STRESZCZENIE
SUMMARY
SPIS TABEL, RYSUNKÓW I FOTOGRAFII

Aleksandra Badora, Leszek Woźniak redakcja naukowa

Napisz opinię

Uwaga: HTML nie jest przetłumaczalny!
    Zły           Dobry

Najczęściej kupowane