Organizacja współczesnej recepcji hotelowej T.11.2 Część 2
- Autor: Beata Cielecka-Jasińska
- Wydawca: Difin
- ISBN: 978-83-7930-663-3
- Data wydania: 2015
- Liczba stron/format: 196/B5
- Oprawa: miękka
Cena detaliczna
-
35.00 zł
31.50 zł
- Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 31.50 zł
- Darmowa dostawa od 200 zł
- Wysyłka w ciągu 24h
10% taniej
Organizacja współczesnej recepcji hotelowej. Część 2 jest podręcznikiem dla uczniów kształcących się w zawodzie technik hotelarstwa i przygotowujących się do egzaminu z kwalifikacji zawodowej T.11. W publikacji znajdują się standardy związane z obsługą gości, którzy przyjeżdżają i wyjeżdżają z hotelu. Przedstawiona jest organizacja pracy w recepcji, procedury wspomagające system obsługi gości, a także zaprezentowane są druki i formularze obowiązujące w hotelu. Dodatkowo opisane są urządzenia i narzędzia używane we współczesnej recepcji.
Publikacja zawiera ciekawe ćwiczenia, dzięki którym uczeń nauczy się praktycznych sposobów przyjmowania, obsługiwania i wymeldowywania gości hotelowych.
Każdy rozdział podręcznika został wzbogacony branżowym słownictwem i zwrotami w języku angielskim, które pomogą poznać terminologię i zwroty stosowane hotelarstwie na całym świecie.
W serii polecamy:
1. Organizacja współczesnej recepcji hotelowej T.11.1 Część 1
Spis treści:
Drogi Uczniu szkoły hotelarskiej!
Rozdział 1. Obsługa parterowa
1.1. Stanowiska, zadania i standardy pracy pracowników obsługi parterowej
1.2. Bezpieczeństwo mienia gościa
1.3. Concierge i jego zadania
1.4. Pracownicy ochrony, serwis sprzątający
Rozdział 2. Obsługa telefoniczna gości
2.1. Wyposażenie i organizacja pracy centrali telefonicznej
2.2. Odbieranie i łączenie rozmów telefonicznych
2.3. Przyjmowanie i przekazywanie wiadomości
2.4. Etykieta telefoniczna
Rozdział 3. Komputerowe systemy zarządzania – PMS
3.1. Definicje i rola komputerowych systemów zarządzania
3.2. Podstawowe funkcje PMS-u
3.3. Funkcje i możliwości systemu zarządzania hotelem na przykładzie Fidelio Suite8
3.4. Jednolite druki, szablony i wzory do korespondencji z gośćmi
3.5. Interfejsy, czyli komunikacja między punktami sprzedaży
Rozdział 4. Zarejestrowanie w hotelu, czyli check-in
4.1. Dokumentacja do check-in gościa indywidualnego z dokonaną wcześniej rezerwacją
4.2. Check-in gościa indywidualnego w 15 krokach
4.3. Check-in gościa bez dokonanej wcześniej rezerwacji, czyli walk-in
4.4. Dokumentacja związana z przyjęciem grupy
4.5. Czynności przygotowawcze przed przyjęciem grupy
4.6. Check-in grupy w 6 krokach
Rozdział 5. Obsługa gości w trakcie pobytu
5.1. Prowadzenie rachunku gościa
5.2. Informacje – podstawowa usługa świadczona w recepcji
5.3. Rodzaje i podział usług hotelarskich
5.4. Rodzaje cen usług hotelarskich
5.5. Rodzaje rabatów stosowanych w usługach hotelarskich
5.6. Współpraca recepcji z innymi działami w hotelu
Rozdział 6. Wyrejestrowanie z hotelu, czyli check-out
6.1. Sprawne wyrejestrowanie – szansą na dobrą opinię i powrót gościa
6.2. Check-out gościa indywidualnego w 6 krokach
6.3. Check-out grupy
6.4. Wystawianie faktur
Rozdział 7. Obieg dokumentów związanych z pobytem gości
7.1. Dokumentacja gości mieszkających w hotelu
7.2. Archiwizacja dokumentacji i danych w recepcji
7.3. Rachunki informacyjne i faktury
7.4. Faktury elektroniczne, czyli e-faktury
Rozdział 8. Obowiązki kasjerskie
8.1. Gospodarka kasowa
8.2. Kasjer, czyli recepcjonista
8.3. Pogotowie kasowe i odpowiedzialność materialna recepcjonisty
8.4. Przyjmowanie płatności gotówkowych
8.5. Obsługa kart płatniczych
8.6. Kredyt hotelowy
8.7. Raporty kasjerskie i odprowadzanie utargów
Rozdział 9. Inne ważne procedury i sytuacje szczególne
9.1. Zakończenie doby, czyli nocny audyt
9.2. Gość niepełnosprawny w hotelu
9.3. Bardzo ważny gość, czyli VIP
9.4. Przebukowanie hotelu
9.5. Ekspresowe wyrejestrowanie, czyli express check-out
9.6. Rzeczy pozostawione lub zagubione w hotelu
9.7. Wynajmowanie skrytek depozytowych
9.8. Pokoje bezpłatne
9.9. Pokoje wyłączone ze sprzedaży
9.10. Polityka proekologiczna w hotelu
Rozdział 10. Bezpieczeństwo gości, pracowników i etyka zawodowa
10.1. Pierwsza pomoc w hotelu
10.2. Potencjalne zagrożenia i ewakuacja hotelu
10.3. Stanowisko i środowisko pracy a ergonomia
10.4. Stres w pracy recepcjonisty
10.5. Dyskrecja i ochrona danych gościa
Rozdział 11. Skargi, zażalenia, rekompensaty, opinie gości
11.1. Skarga to nie tylko coś złego
11.2. Reagowanie na skargi i zażalenia
11.3. Użyteczne zwroty w sytuacji przyjmowania skarg i zażaleń
11.4. Rekompensata – strata czy korzyść dla hotelu
11.5. Definicja jakości
11.6. Ankiety gości – analiza, reagowanie i wyciąganie wniosków
11.7. Opinie gości na portalach rezerwacyjnych
11.8. Anonimowy gość w hotelu
Rozdział 12. Zakresy obowiązków pracowników recepcji, szkolenia i procedury wewnętrzne
12.1. Zakresy obowiązków dla poszczególnych członków zespołu recepcyjnego
12.2. Szkolenia pracowników
12.3. Procedury wewnętrzne
12.4. Listy kontrolne
Bibliografia