• Organizacja współczesnej recepcji hotelowej T.11.2 Część 2

Organizacja współczesnej recepcji hotelowej T.11.2 Część 2

  • Autor: Cielecka-Jasińska Beata
  • Wydawca: Difin
  • ISBN: 978-83-7930-663-3
  • Data wydania: 2015
  • Liczba stron/format: 196/B5
  • Oprawa: miękka

Cena detaliczna

35,00 zł

31,50 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 31,50 zł

10% taniej

Darmowa dostawa od 200 zł

Wysyłka w ciągu 24h


Dostępność: Duża ilość w magazynie

Organizacja współczesnej recepcji hotelowej. Część 2 jest podręcznikiem dla uczniów kształcących się w zawodzie technik hotelarstwa i przygotowujących się do egzaminu z kwalifikacji zawodowej T.11. W publikacji znajdują się standardy związane z obsługą gości, którzy przyjeżdżają i wyjeżdżają z hotelu. Przedstawiona jest organizacja pracy w recepcji, procedury wspomagające system obsługi gości, a także zaprezentowane są druki i formularze obowiązujące w hotelu. Dodatkowo opisane są urządzenia i narzędzia używane we współczesnej recepcji.

Publikacja zawiera ciekawe ćwiczenia, dzięki którym uczeń nauczy się praktycznych sposobów przyjmowania, obsługiwania i wymeldowywania gości hotelowych.

Każdy rozdział podręcznika został wzbogacony branżowym słownictwem i zwrotami w języku angielskim, które pomogą poznać terminologię i zwroty stosowane hotelarstwie na całym świecie.

W serii polecamy:
1. Organizacja współczesnej recepcji hotelowej T.11.1 Część 1

Podmiot odpowiedzialny za bezpieczeństwo produktu: Difin sp z o.o., ul. F. Kostrzewskiego 1, 00-768 Warszawa (PL), adres e-mail: info@difin.pl, tel (22) 851 45 61

Fragment książki

Rozdział 2. Obsługa telefoniczna gości

Autor książki

Cielecka-Jasińska Beata

Spis treści:

Drogi Uczniu szkoły hotelarskiej!

Rozdział 1. Obsługa parterowa

1.1. Stanowiska, zadania i standardy pracy pracowników obsługi parterowej
1.2. Bezpieczeństwo mienia gościa
1.3. Concierge i jego zadania
1.4. Pracownicy ochrony, serwis sprzątający

Rozdział 2. Obsługa telefoniczna gości

2.1. Wyposażenie i organizacja pracy centrali telefonicznej
2.2. Odbieranie i łączenie rozmów telefonicznych
2.3. Przyjmowanie i przekazywanie wiadomości
2.4. Etykieta telefoniczna

Rozdział 3. Komputerowe systemy zarządzania – PMS

3.1. Definicje i rola komputerowych systemów zarządzania
3.2. Podstawowe funkcje PMS-u
3.3. Funkcje i możliwości systemu zarządzania hotelem na przykładzie Fidelio Suite8
3.4. Jednolite druki, szablony i wzory do korespondencji z gośćmi
3.5. Interfejsy, czyli komunikacja między punktami sprzedaży

Rozdział 4. Zarejestrowanie w hotelu, czyli check-in

4.1. Dokumentacja do check-in gościa indywidualnego z dokonaną wcześniej rezerwacją
4.2. Check-in gościa indywidualnego w 15 krokach
4.3. Check-in gościa bez dokonanej wcześniej rezerwacji, czyli walk-in  
4.4. Dokumentacja związana z przyjęciem grupy
4.5. Czynności przygotowawcze przed przyjęciem grupy
4.6. Check-in grupy w 6 krokach

Rozdział 5. Obsługa gości w trakcie pobytu  

5.1. Prowadzenie rachunku gościa  
5.2. Informacje – podstawowa usługa świadczona w recepcji  
5.3. Rodzaje i podział usług hotelarskich  
5.4. Rodzaje cen usług hotelarskich   
5.5. Rodzaje rabatów stosowanych w usługach hotelarskich  
5.6. Współpraca recepcji z innymi działami w hotelu  

Rozdział 6. Wyrejestrowanie z hotelu, czyli check-out

6.1. Sprawne wyrejestrowanie – szansą na dobrą opinię i powrót gościa  
6.2. Check-out gościa indywidualnego w 6 krokach
6.3. Check-out grupy  
6.4. Wystawianie faktur  

Rozdział 7. Obieg dokumentów związanych z pobytem gości

7.1. Dokumentacja gości mieszkających w hotelu  
7.2. Archiwizacja dokumentacji i danych w recepcji  
7.3. Rachunki informacyjne i faktury
7.4. Faktury elektroniczne, czyli e-faktury  

Rozdział 8. Obowiązki kasjerskie

8.1. Gospodarka kasowa
8.2. Kasjer, czyli recepcjonista
8.3. Pogotowie kasowe i odpowiedzialność materialna recepcjonisty
8.4. Przyjmowanie płatności gotówkowych  
8.5. Obsługa kart płatniczych  
8.6. Kredyt hotelowy  
8.7. Raporty kasjerskie i odprowadzanie utargów

Rozdział 9. Inne ważne procedury i sytuacje szczególne

9.1. Zakończenie doby, czyli nocny audyt
9.2. Gość niepełnosprawny w hotelu
9.3. Bardzo ważny gość, czyli VIP  
9.4. Przebukowanie hotelu
9.5. Ekspresowe wyrejestrowanie, czyli express check-out
9.6. Rzeczy pozostawione lub zagubione w hotelu
9.7. Wynajmowanie skrytek depozytowych
9.8. Pokoje bezpłatne  
9.9. Pokoje wyłączone ze sprzedaży   
9.10. Polityka proekologiczna w hotelu

Rozdział 10. Bezpieczeństwo gości, pracowników i etyka zawodowa

10.1. Pierwsza pomoc w hotelu  
10.2. Potencjalne zagrożenia i ewakuacja hotelu  
10.3. Stanowisko i środowisko pracy a ergonomia  
10.4. Stres w pracy recepcjonisty  
10.5. Dyskrecja i ochrona danych gościa  

Rozdział 11. Skargi, zażalenia, rekompensaty, opinie gości

11.1. Skarga to nie tylko coś złego  
11.2. Reagowanie na skargi i zażalenia
11.3. Użyteczne zwroty w sytuacji przyjmowania skarg i zażaleń
11.4. Rekompensata – strata czy korzyść dla hotelu   
11.5. Definicja jakości  
11.6. Ankiety gości – analiza, reagowanie i wyciąganie wniosków
11.7. Opinie gości na portalach rezerwacyjnych   
11.8. Anonimowy gość w hotelu  

Rozdział 12. Zakresy obowiązków pracowników recepcji, szkolenia i procedury wewnętrzne

12.1. Zakresy obowiązków dla poszczególnych członków zespołu recepcyjnego
12.2. Szkolenia pracowników
12.3. Procedury wewnętrzne  
12.4. Listy kontrolne

Bibliografia 

Napisz opinię

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby wystawić ocenę

Najpopularniejsze

Godziny wychowawcze z nastolatkami. Scenariusze zajęć

49,50 zł 55,00 zł Netto: 47,14 zł

STEAM-owa szkoła

53,10 zł 59,00 zł Netto: 50,57 zł

Podstawy prawoznawstwa. Wydanie 3

62,10 zł 69,00 zł Netto: 59,14 zł

Vademecum działań taktycznych lekkiej piechoty

53,10 zł 59,00 zł Netto: 50,57 zł

Podstawy ekonomii

37,80 zł 42,00 zł Netto: 36,00 zł

Reklama

40,50 zł 45,00 zł Netto: 38,57 zł

Złowić frajera. Ekonomia manipulacji i oszustwa wyd. 2

74,40 zł 80,00 zł Netto: 70,86 zł

Gospodarka zapasami i magazynem. Część 1. Zapasy

28,80 zł 32,00 zł Netto: 27,43 zł