Brak produktów
/
Cena detaliczna
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 52,20 zł
10% taniej
Darmowa dostawa od 200 zł
Wysyłka w ciągu 24h
Celem opracowania jest pokazanie, jaki wpływ na wykorzystanie informacji o kosztach ma sposób ich przygotowania oraz jakie mogą być konsekwencje zastosowania nieodpowiednich rozwiązań rachunku kosztów dla uzyskania informacji do podejmowania decyzji. Źródłem informacji o kosztach może być zarówno tradycyjny rachunek kosztów, jak i nowoczesny controlling kosztów. Tradycyjny to „zgodny z tradycją”, „znany, stosowany od dawna”, „zachowujący tradycję, przywiązany do przeszłości”. Nowoczesny to „właściwy nowym czasom”, „zgodny z najnowszymi osiągnięciami i tendencjami w danej dziedzinie”. W opracowaniu przedstawiono rozwiązania tradycyjnego (sprawozdawczego) rachunku kosztów i nowoczesnego controllingu kosztów oraz pokazano, jakie informacje można z nich uzyskać i jaki wpływ będą one miały na podejmowane decyzje.Walorem książki są liczne przykłady. Niektóre mają charakter ciągniony – w rozdziale drugim odnoszą się do stosowania tradycyjnego rachunku kosztów, a w rozdziale trzecim obrazują różnice w zakresie uzyskanych informacji w przypadku zastosowania nowoczesnego controllingu kosztów. Dużą wartością publikacji są, zawarte w rozdziałach 2 i 3, studia przypadków oparte na przykładach, które przedstawiają sytuacje w przedsiębiorstwach produkcyjnych, usługowych, handlowych. Każdy przypadek pokazuje problem decyzyjny występujący w opisanej jednostce, analizę tego problemu, zastosowane narzędzie do tworzenia informacji kosztowej oraz proponowane rozwiązanie. Książka adresowana jest do wszystkich, którym potrzebna jest praktyczna wiedza z zakresu podejmowania decyzji przy wykorzystaniu informacji o kosztach.
Podmiot odpowiedzialny za bezpieczeństwo produktu: Difin sp z o.o., ul. F. Kostrzewskiego 1, 00-768 Warszawa (PL), adres e-mail: info@difin.pl, tel (22) 851 45 61
profesor tytularny nauk ekonomicznych (dyscyplina - rachunkowość), biegły rewident, partner MAC Auditor sp. z o.o., członek Komitetu Standardów Rachunkowości, kierownik Studiów Podyplomowych Rachunkowości Zarządczej i Controllingu Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie, ekspert łączący dorobek naukowy z doświadczeniem praktycznym. Autorka wielu publikacji z zakresu rachunku kosztów, rachunkowości finansowej i zarządczej.
doktor nauk ekonomicznych, adiunkt w Katedrze Rachunkowości Menedżerskiej Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie, wykładowca licznych studiów podyplomowych, w tym Studiów Podyplomowych Rachunkowości Zarządczej i Controllingu, których jest sekretarzem. Egzaminator w Polskiej Izbie Biegłych Rewidentów. Autorka wielu publikacji z zakresu rachunku kosztów, rachunkowości finansowej i zarządczej.
Spis treści : WstępRozdział 1. Rachunek kosztów – narzędzie tworzenia użytecznych informacji o kosztachWprowadzenie1.1. Przedsiębiorstwo jako doskonały wynalazek do tworzenia kosztów1.2. Koszty jako rezultaty finansowe zużywanych w przedsiębiorstwie zasobów1.3. Koszty jako efekt celowego wykorzystania dostępnych w przedsiębiorstwie zasobów1.4. Rachunek kosztów – zbiór czynności zmierzających do tworzenia użytecznych informacji o kosztachPodsumowanieRozdział 2. Tradycyjny rachunek kosztówWprowadzenie2.1. Koszty w sprawozdaniu finansowym2.2. Koszty w układzie rodzajowym2.3. Koszty w układzie kalkulacyjnym2.3.1. Czym jest układ funkcjonalno-kalkulacyjny?2.4. Produkty jako finalne obiekty kalkulacji w sprawozdawczym rachunku kosztów2.4.1. Tradycyjne metody kalkulacji kosztów wytworzenia produktów2.5. Koszty niewykorzystanych zdolności produkcyjnych2.5.1. Ustalanie kosztów niewykorzystanych zdolności produkcyjnych w rachunku kosztów normalnych2.6. Studia przypadków – z doświadczeń praktyki2.6.1. Studium przypadku Medit – firma handlowa z branży e-commerce2.6.2. Studium przypadku Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa – firma usługowa2.6.3. Studium przypadku Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska – firma produkcyjna2.6.4. Studium przypadku Druk – firma handlowo-usługowa2.6.5. Studium przypadku Colorux – firma produkcyjnaRozdział 3. Nowoczesny controlling kosztówWprowadzenie3.1. Zasoby w controllingu kosztów3.2. Zasoby a produktywność3.3. Ustalenie wartości (kosztów zużycia/wykorzystania) zasobów3.4. Problem niewykorzystanych zasobów3.5. Usługi w controllingu kosztów3.6. Wyroby w controllingu kosztów3.6.1. Czynniki wpływające na poziom kosztów wytworzenia wyrobów3.7. Klienci w controllingu kosztów3.7.1. Tradycyjne podejście do oceny rentowności klientów3.7.2. Koszty obsługi klienta a relacje pomiędzy przedsiębiorstwem a zewnętrznymi odbiorcami jego produktów3.8. Nowoczesny controlling kosztów w projektowaniu zrównoważonych produktów 3.9. Studia przypadków – z doświadczeń praktyki3.9.1. Studium przypadku Błysk – usługi utrzymania czystości3.9.2. Studium przypadku Veris – dystrybucja sprzętu IT3.9.3. Studium przypadku Soft – oprogramowanie komputerowe3.9.4. Studium przypadku Promtechnik – produkcja maszyn i urządzeń komunalnych3.9.5. Studium przypadku Kaszuby – Trans – transport krajowy i międzynarodowy Bibliografia
1. Bogusz A. (2017), Koszty cyklu życia LCC, Urząd Zamówień Publicznych, Katowice. 2. Durlik I. (1998), Restrukturyzacja procesów gospodarczych, wyd. 5, Placet, Warszawa. 3. Durlik I. (2000), Inżynieria zarządzania. Strategia i projektowanie systemów produkcyjnych, część I, wyd. 5, Placet, Warszawa. 4. Emery B. (2012), Sustainable Marketing, Pearson Education Limited, Edinburgh. 5. Hammer M., Champy J. (1993), Reengineering the Corporation, Harper Business, New York. 6. Hausner J. (2019), Społeczna czasoprzestrzeń gospodarowania. W kierunku ekonomii wartości, Wydawnictwo Nieoczywiste, Warszawa. 7. Jaruga A., Kabalski P., Szychta A. (2010), Rachunkowość zarządcza, Wolters Kluwer Polska, Warszawa. 8. Kaźmierczak J., Piechoczek E. (2016), Koncepcja modelu wspomagającego ocenę porównawczą wybranych procesów świadczenia usług z wykorzystaniem alternatywnych środków technicznych, w: Knosala R. (red.), Innowacje w zarządzaniu i inżynierii produkcji, Oficyna Wydawnicza Polskiego Towarzystwa Zarządzania Produkcją, Opole. 9. Kaplan R., Norton D. (2001), Strategiczna karta wyników. Jak przełożyć strategię na działanie, PWN, Warszawa. 10. Krajowy Standard Rachunkowości nr 13 „Koszt wytworzenia jako podstawa wyceny produktów”, Dz. U. Ministra Finansów, Warszawa, 22 maja 2019. 11. Liwowski B., Kozłowski R. (2007), Podstawowe zagadnienia zarządzania produkcją, Oficyna Wolters Kluwer business, Kraków. 12. Materiały szkoleniowe MAC Consulting (2003), MAC Consulting Warszawa. 13. Międzynarodowy Standard Rachunkowości nr 2 „Zapasy”, rozporządzenie Komisji (WE) nr 1126/2008 r. przyjmujące określone międzynarodowe standardy rachunkowości zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1606/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz. Urz. UE L320, s. 1, ze zm.) Międzynarodowy Standard Rachunkowości nr 2.14. Prezentacje na studia podyplomowe SGH (2023), Warszawa. 15. Pasternak K. (2005), Zarys zarządzania produkcją, PWE, Warszawa. 16. Pocztowski A. (1998), Zarządzanie zasobami ludzkimi. Zarys problematyki i metod, Antykwa, Kraków. 17. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 13 sierpnia 2012 r. w sprawie określenia wysokości opłat za krew i jej składniki w 2013 r., Dz. U. z 2012 r., poz. 958. 18. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 22 lipca 2021 r. w sprawie określenia wysokości opłat za krew i jej składniki w 2022 r., Dz. U. z 2021 r., poz. 1353. 19. Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 4 września 2015 r. w sprawie Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług. 20. Selech J., Kurczewski P. (2012), Life cycle costing (LCC) jako nowoczesny model zarządzania kosztami cyklu życia na przykładzie obiektów technicznych, Problemy Eksploatacji, tom 1, Poznań. 21. Skrzywan S., Fedak Z. (1966), Rachunkowość w przedsiębiorstwie przemysłowym, PWE, Warszawa. 22. Świderska G.K. (2019), Koszt wytworzenia jako podstawa wyceny produktów, SKwP, Warszawa. 23. Świderska G.K. (red.) (2011), Rachunek kosztów w Zakładzie Opieki Zdrowotnej, Podręcznik, SGH Oficyna Wydawnicza, Warszawa. 24. Świderska G.K. (red.) (2003), Rachunkowość zarządcza i rachunek kosztów, tom I, Mac Consulting, Difin, Warszawa. 25. Świderska G.K. (red.) (2010), Controlling kosztów i rachunkowość zarządcza, Mac Consulting, Difin, Warszawa. 26. Świderska G.K. (red.) (2017), Controlling kosztów i rachunkowość zarządcza, Mac Consulting, Difin, Warszawa. 27. Świderska G.K. (red.) (2022), Wzorcowy plan kont z komentarzem do ustawy o rachunkowości i Międzynarodowych Standardów Rachunkowości, Mac Consulting, Wolters Kluwer, Warszawa. 28. Świderska G.K., Krysik M. (2022), Koszty z perspektywy zrównoważonego rozwoju – przyczynek do dyskusji, Kwartalnik Nauk o Przedsiębiorstwie, Szkoła Główna Handlowa, tom 64, nr 2, Warszawa. 29. Trojanowski T. (2017), Projektowanie zrównoważonych produktów, Zeszyty Naukowe Politechniki Śląskiej, Seria: Organizacja i Zarządzanie, z. 100. 30. Ustawa z dnia 16 kwietnia 2004 r. o czasie pracy kierowców, Dz. U. z 2004 r. Nr 92, poz. 879. 31. Ustawa z dnia 29 września 1994 r. o rachunkowości, Dz. U. z 2023 r., poz. 120.32. Ustawa z dnia 15 kwietnia 2011 r. o działalności leczniczej, Dz. U. z 2022 r., poz. 633. 33. Ustawa z dnia 22 sierpnia 1997 r. o publicznej służbie krwi, t.j. Dz. U. z 2021 r., poz. 1749 34. Wielki słownik języka polskiego (2018, 2017), PWN, Warszawa. 35. https://zmiana.edu.pl/4-sposoby-zarzadzanie-swiecie-vuca/.