Marketing w działalności gospodarczej A.26.1
- Autor: Nowacka Aldona
- Wydawca: Difin
- ISBN: 978-83-7930-695-4
- Data wydania: 2015
- Liczba stron/format: 340/B5
- Oprawa: miękka
Cena detaliczna
35,91 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 35,91 zł
10% taniej
Darmowa dostawa od 200 zł
Wysyłka w ciągu 24h
Podręcznik zawiera podstawową wiedzę z zakresu marketingu, zgodną z najnowszą podstawą programową dla pierwszej części kwalifikacji A.26, rozszerzoną o treści nawiązujące do najnowszych osiągnięć z tej dziedziny. Zaprezentowane w nim zagadnienia pozwolą uczniowi wykształcić umiejętność widzenia przedsiębiorstwa prowadzącego działalność reklamową i jego działań w szerszej, strategicznej perspektywie. Ambicją autorów było przygotowanie podręcznika, który będzie przydatny w szkole i w życiu codziennym. Takiemu ujęciu podporządkowany został jego układ. Omawiane w nim treści osadzone są w realnym świecie przykładów i konkretnych sytuacji zaczerpniętych z rzeczywistości. Czytając podręcznik uczeń ma nie tylko rozumieć jego treść, ale także wyobrażać sobie dany proces czy zjawisko, analizować sytuacje rynkowe i, co najważniejsze, praktycznie korzystać z wiedzy jako konsument i jako pracownik firmy świadczącej usługi reklamowe.
Podręcznik dopuszczony do użytku szkolnego przez ministra właściwego do spraw oświaty i wychowania i wpisany do wykazu podręczników do kształcenia w zawodzie technik organizacji reklamy. Rok dopuszczenia: 2015
Podmiot odpowiedzialny za bezpieczeństwo produktu: Difin sp z o.o., ul. F. Kostrzewskiego 1, 00-768 Warszawa (PL), adres e-mail: info@difin.pl, tel (22) 851 45 61
Autor książki
Nowacka AldonaSpis treści:
Wstęp
Rozdział 1. Rynek jako podstawa działalności gospodarczej
1.1. Działalność gospodarcza na rynku
1.2. Klasyfikacja rynku
1.3. Dobra materialne i usługi jako przedmioty wymiany rynkowej
1.4. Klasyfikacje i znaczenie usług w gospodarce rynkowej
1.5. Makrootoczenie przedsiębiorstwa
1.6. Mikrootoczenie przedsiębiorstwa
1.7. Konkurencja i konkurenci
Rozdział 2. Orientacja marketingowa w przedsiębiorstwie
2.1. Ewolucja orientacji biznesowych w działalności przedsiębiorstwa
2.2. Geneza marketingu
2.3. Pojęcie i istota marketingu
2.4. Koncepcja marketingu-mix
2.5. Korzyści i wady marketingu dla przedsiębiorstwa, konsumentów, gospodarki narodowej
Rozdział 3. Zachowania nabywców jako podstawa działalności marketingowej
3.1. Nabywca indywidualny a nabywca instytucjonalny
3.2. Proces postępowania nabywcy indywidualnego
3.3. Czynniki kształtujące proces postępowania nabywcy indywidualnego na rynku
3.4. Lojalność klienta
3.5. Proces postępowania nabywcy instytucjonalnego
Rozdział 4. Segmentacja i wybór rynku docelowego
4.1. Pojęcie i kryteria segmentacji rynku
4.2. Procedura segmentacji rynku
4.3. Wybór rynku docelowego
4.4. Typologia nabywców w Polsce
4.5. Działania marketingowe oparte na segmentacji rynku
Rozdział 5. Badania marketingowe
5.1. System informacji marketingowej przedsiębiorstwa
5.2. Źródła informacji marketingowych
5.3. Pojęcie i funkcje badań marketingowych
5.4. Klasyfikacje badań marketingowych
5.5. Projektowanie procesu badawczego
5.6. Dobór próby do badań
5.7. Metody badań marketingowych
5.8. Charakterystyka metod ankietowych
5.9. Charakterystyka wywiadów
5.10. Metody obserwacyjne
5.11. Metody eksperymentalne
5.12. Budowa kwestionariusza
5.13. Rodzaje pytań i skal pomiarowych
5.14. Przygotowanie danych do analizy
5.15. Opracowanie raportu z badań marketingowych
5.16. Współpraca z agencjami badawczymi
Rozdział 6. Wykorzystanie metod statystycznych w badaniach marketingowych
6.1. Pojęcie statystyki i badań statystycznych
6.2. Wskaźniki struktury i natężenia
6.3. Analiza tendencji centralnej
6.4. Indeksy dynamiki
6.5. Wykorzystanie badań marketingowych w opisie i prognozowaniu zjawisk rynkowych
Rozdział 7. Polityka produktu
7.1. Pojęcie, funkcje i struktura produktu w marketingu
7.2. Klasyfikacja produktów
7.3. Klasyfikacja produktów i usług reklamowych
7.4. Strategia produktu
7.5. Marka jako element strategii produktu
7.6. Nazwa i znak marki
7.7. Pojęcie, funkcje i projektowanie opakowań
7.8. Oznakowanie produktu
7.9. Kształtowanie struktury asortymentowej
7.10. Cykl życia produktu
7.11. Metoda BCG w zarządzaniu portfelem produktów
7.12. Prezentacja produktów i usług reklamowych
Rozdział 8. Polityka cen
8.1. Pojęcie i funkcje cen w marketingu
8.2. Metody ustalania cen
8.3. Strategie cenowe
8.4. Różnicowanie cen
8.5. Downsizing jako instrument polityki cenowej
Rozdział 9. Polityka dystrybucji
9.1. Pojęcie i funkcje dystrybucji
9.2. Rodzaje kanałów dystrybucji
9.3. Systemy franczyzowe w dystrybucji
9.4. Rodzaje dystrybucji
9.5. Pośrednicy w kanałach dystrybucji
9.6. Handel elektroniczny
9.7. Logistyka marketingowa
Rozdział 10. Polityka promocji
10.1. Miejsce i funkcje promocji w systemie komunikacji marketingowej
10.2. Strategie promocyjne typu push i pull
10.3. Program promocji
10.4. Instrumenty promocji
10.5. Pojęcie i funkcje public relations
10.6. Adresaci i narzędzia public relations
10.7. Sponsoring jako forma promocji
10.8. Rodzaje i formy sponsoringu
10.9. Pojęcie i formy sprzedaży osobistej
10.10. Zasady prowadzenia sprzedaży osobistej
10.11. Istota, cele i rodzaje promocji sprzedaży
10.12. Promocja sprzedaży kierowana do konsumentów, handlowców, własnego personelu
10.13. Merchandising
10.14. Reklama jako instrument promocji
10.15. Klasyfikacje reklamy
10.16. Strategia reklamy
10.17. Budowa przekazu reklamowego
10.18. Wybór mediów reklamowych
10.19. Reklama telewizyjna
10.20. Reklama radiowa
10.21. Reklama prasowa
10.22. Reklama zewnętrzna
10.23. Reklama internetowa
10.24. Pozostałe formy reklamy
10.25. Badanie skuteczności i efektywności reklamy
Rozdział 11. Zarządzanie i planowanie marketingowe
11.1. Zarządzanie marketingowe w przedsiębiorstwie
11.2. Analiza strategiczna w przedsiębiorstwie
11.3. Określanie celów marketingowych
11.4. Strategia marketingowa przedsiębiorstwa
11.5. Struktura i zasady tworzenia planu marketingowego
11.6. Wdrażanie, organizacja i kontrola działań marketingowych
Bibliografia