Etykieta pracy. Współczesne najwyższe standardy
- Autor: Jabłonowska Lidia Myśliwiec Grzegorz
- Wydawca: Difin
- ISBN: 978-83-7930-279-6
- Data wydania: 2014
- Liczba stron/format: 215/B5
- Oprawa: miękka
Cena detaliczna
45,00 zł
40,50 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 40,50 zł
10% taniej
Darmowa dostawa od 200 zł
Wysyłka w ciągu 24h
Dostępność:
Duża ilość w magazynie
Książka adresowana jest do rzesz pracowników biznesu stale komunikujących się zawodowo. Zbudowanie wizerunku osoby eleganckiej i kulturalnej może stanowić przewagę konkurencyjną wobec innych uczestników rynku. Z drugiej strony, zmorą wielu ludzi jest obawa przed popełnieniem błędu, gafy, lapsusu. Książka zwiększa szanse ich uniknięcia i nabrania pewności w trudnych sytuacjach towarzysko-zawodowych, uroczystościach, spotkaniach biznesowych. Rankingi kompetencji przydatnych na rynku w ocenie pracodawców i badanych studentów wskazują, że wśród najwyżej cenionych jest umiejętność przestrzegania wysokich standardów zachowania.
Podmiot odpowiedzialny za bezpieczeństwo produktu: Difin sp z o.o., ul. F. Kostrzewskiego 1, 00-768 Warszawa (PL), adres e-mail: info@difin.pl, tel (22) 851 45 61
Recenzja
Autor książki
Jabłonowska Lidia Myśliwiec GrzegorzSPIS TREŚCI:
DROGI CZYTELNIKU
Rozdział 1. KULTURA ZACHOWAŃ W FIRMIE
1.1. Rola społeczna a rola biznesowa
1.2. Jaki model kultury organizacyjnej?
1.2.1. Czym jest kultura w organizacji?
1.2.2. Symptomy kultury – jej jawne wymiary
1.2.3. Profile kultur
1.2.3.1. Kultury narodowe a zachowania w biznesie
1.2.3.2. Wybrane profile kultur organizacyjnych
Rozdział 2. UNIWERSALNE REGUŁY ZACHOWANIA SIĘ W ŚRODOWISKU PRACY
2.1. Precedencja techniczna i organizacyjna
2.1.1. Precedencja towarzyska – kto bardziej godny szacunku w społeczeństwie?
2.1.2. Precedencja służbowa – kto godniejszy w organizacji?
2.2. Obsługa klienta
2.2.1. Modele obsługi
2.2.2. Postawy wobec klientów
2.3. Trudne komunikaty w obsłudze interesanta
2.4. Formy okazywania szacunku 6 | Spis treści
2.4.1. Ustępowanie godniejszemu, wstawanie na cześć
2.4.2. Pozdrawianie i ukłony
2.4.3. Witanie słowem i gestem
2.4.4. Przedstawianie osób i przedstawianie się
2.4.5. Tytułowanie w mowie i piśmie
Rozdział 3. ROZMOWY SŁUŻBOWE
3.1. Prowadzenie rozmowy służbowej w stylu uprzejmym
3.1.1. Mówić językiem oficjalnym czy potocznym?
3.1.2. Wyrazy i zwroty obce
3.1.3. Żargon profesjonalny – kiedy uzasadniony?
3.2. Prowadzenie zebrania – przewodniczenie
3.2.1. Udzielanie i odbieranie głosu przez przewodniczącego
3.2.2. Walka o głos
3.3. Rozmowy telefoniczne w pracy
3.3.1. Prowadzenie rozmowy, pauzy, wyjątkowa uprzejmość
3.3.2. Kolizja rozmów
3.4. Rozmowy wewnętrzne w pracy
3.4.1. Komplementowanie – klucz do dobrej atmosfery
3.4.2. Krytyka zawsze bardzo powściągliwa
3.5. Elegancja w przestrzeni biurowej
Rozdział 4. ELEGANCJA W SŁOWIE PISANYM
4.1. Układ i estetyka listu biznesowego
4.2. Jak pisać, żeby nas czytali?
4.3. List reklamowy – elegancki w formie i uczciwy w treści
4.4. E-mail i SMS – wyzwania estetyczne
Rozdział 5. KOBIETY WYGLĄD PROFESJONALNY
5.1. Elegancja codzienna
5.2. Uroczystości specjalne – przyjęcia
5.3. Ważne szczegóły w wyglądzie i ubiorze damskim
Rozdział 6. MĘŻCZYZNY WYGLĄD PROFESJONALNY
6.1. Wygląd na co dzień
6.2. Szczególnie uroczyste spotkania
6.3. Eleganckie dodatki w ubiorze męskim
Rozdział 7. ESTETYCZNIE, KOMFORTOWO I WIARYGODNIE
7.1. Kilka uwag o kolorach
7.2. Zapach oprawą ubioru
7.3. Regulamin ubraniowy a zasada luźnych piątków
Rozdział 8. SPOTKANIA TOWARZYSKIE WSPIERAJĄCE BIZNES
8.1. Uroczystości na terenie firmy
8.1.1. Lampka wina na zakończenie rozmów
8.1.2. Koktajl – przyjęcie bez sztućców
8.1.3. Przemówienia i toasty
8.2. Spotkania zasiadane – wyższy standard gościnności
8.2.1. Jak siadać do stołu
8.2.2. Prestiżowe formy przyjęć
8.2.3. Obiad biznesowy
8.2.4. Obiad bufetowy
8.2.5. Aperitif, śniadanie i obiad klasyczny
8.2.6. Jak jeść na spotkaniu towarzyskim?
8.2.7. Toasty i przemówienia
8.3. Alkohole – górna półka
8.3.1. Whisky – królowa wódek
8.3.2. Koniak – najdoskonalszy alkohol na świecie
8.3.3. Szampan – baron win musujących
8.4. Napoje alkoholowe – temperatury, szkło, napełnianie
8.5. Palenie w towarzystwie
ZAKOŃCZENIE
BIBLIOGRAFIA
DROGI CZYTELNIKU
Rozdział 1. KULTURA ZACHOWAŃ W FIRMIE
1.1. Rola społeczna a rola biznesowa
1.2. Jaki model kultury organizacyjnej?
1.2.1. Czym jest kultura w organizacji?
1.2.2. Symptomy kultury – jej jawne wymiary
1.2.3. Profile kultur
1.2.3.1. Kultury narodowe a zachowania w biznesie
1.2.3.2. Wybrane profile kultur organizacyjnych
Rozdział 2. UNIWERSALNE REGUŁY ZACHOWANIA SIĘ W ŚRODOWISKU PRACY
2.1. Precedencja techniczna i organizacyjna
2.1.1. Precedencja towarzyska – kto bardziej godny szacunku w społeczeństwie?
2.1.2. Precedencja służbowa – kto godniejszy w organizacji?
2.2. Obsługa klienta
2.2.1. Modele obsługi
2.2.2. Postawy wobec klientów
2.3. Trudne komunikaty w obsłudze interesanta
2.4. Formy okazywania szacunku 6 | Spis treści
2.4.1. Ustępowanie godniejszemu, wstawanie na cześć
2.4.2. Pozdrawianie i ukłony
2.4.3. Witanie słowem i gestem
2.4.4. Przedstawianie osób i przedstawianie się
2.4.5. Tytułowanie w mowie i piśmie
Rozdział 3. ROZMOWY SŁUŻBOWE
3.1. Prowadzenie rozmowy służbowej w stylu uprzejmym
3.1.1. Mówić językiem oficjalnym czy potocznym?
3.1.2. Wyrazy i zwroty obce
3.1.3. Żargon profesjonalny – kiedy uzasadniony?
3.2. Prowadzenie zebrania – przewodniczenie
3.2.1. Udzielanie i odbieranie głosu przez przewodniczącego
3.2.2. Walka o głos
3.3. Rozmowy telefoniczne w pracy
3.3.1. Prowadzenie rozmowy, pauzy, wyjątkowa uprzejmość
3.3.2. Kolizja rozmów
3.4. Rozmowy wewnętrzne w pracy
3.4.1. Komplementowanie – klucz do dobrej atmosfery
3.4.2. Krytyka zawsze bardzo powściągliwa
3.5. Elegancja w przestrzeni biurowej
Rozdział 4. ELEGANCJA W SŁOWIE PISANYM
4.1. Układ i estetyka listu biznesowego
4.2. Jak pisać, żeby nas czytali?
4.3. List reklamowy – elegancki w formie i uczciwy w treści
4.4. E-mail i SMS – wyzwania estetyczne
Rozdział 5. KOBIETY WYGLĄD PROFESJONALNY
5.1. Elegancja codzienna
5.2. Uroczystości specjalne – przyjęcia
5.3. Ważne szczegóły w wyglądzie i ubiorze damskim
Rozdział 6. MĘŻCZYZNY WYGLĄD PROFESJONALNY
6.1. Wygląd na co dzień
6.2. Szczególnie uroczyste spotkania
6.3. Eleganckie dodatki w ubiorze męskim
Rozdział 7. ESTETYCZNIE, KOMFORTOWO I WIARYGODNIE
7.1. Kilka uwag o kolorach
7.2. Zapach oprawą ubioru
7.3. Regulamin ubraniowy a zasada luźnych piątków
Rozdział 8. SPOTKANIA TOWARZYSKIE WSPIERAJĄCE BIZNES
8.1. Uroczystości na terenie firmy
8.1.1. Lampka wina na zakończenie rozmów
8.1.2. Koktajl – przyjęcie bez sztućców
8.1.3. Przemówienia i toasty
8.2. Spotkania zasiadane – wyższy standard gościnności
8.2.1. Jak siadać do stołu
8.2.2. Prestiżowe formy przyjęć
8.2.3. Obiad biznesowy
8.2.4. Obiad bufetowy
8.2.5. Aperitif, śniadanie i obiad klasyczny
8.2.6. Jak jeść na spotkaniu towarzyskim?
8.2.7. Toasty i przemówienia
8.3. Alkohole – górna półka
8.3.1. Whisky – królowa wódek
8.3.2. Koniak – najdoskonalszy alkohol na świecie
8.3.3. Szampan – baron win musujących
8.4. Napoje alkoholowe – temperatury, szkło, napełnianie
8.5. Palenie w towarzystwie
ZAKOŃCZENIE
BIBLIOGRAFIA
Inne książki tego autora
Sztuka prezentacji. Teoria i praktyka. Wydanie poprawione
54,00 zł
60,00 zł
Etykieta pracy. Współczesne najwyższe standardy
40,50 zł
45,00 zł