Metody zarządzania marketingowego
- Autor: Jacek Otto
- Wydawca: Difin
- ISBN: 978-83-7930-541-4
- Data wydania: 2014
- Liczba stron/format: 287/B5
- Oprawa: miękka
Cena detaliczna
-
58,00 zł
9,86 zł
- Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 9,86 zł
- Darmowa dostawa od 200 zł
- Wysyłka w ciągu 24h
83% taniej
Publikacja stanowi drugi tom serii wydawniczej Metody i techniki zarządzania. Podjęto w niej problematykę metod marketingowych w zarządzaniu organizacjami. Książka jest zbiorem materiałów badawczych i dydaktycznych z zakresu metodologii marketingu, przeznaczonym zarówno dla środowiska akademickiego, jak też biznesowego.
Publikacje serii wydawniczej Metody i techniki zarządzania:
2014:
- Zarządzanie bezpieczeństwem. Metody i techniki
- Metody zarządzania marketingowego
- Metody zarządzania kulturą organizacyjną
Recenzja
dr hab. Remigiusz Kozłowski, prof. UŁ:
Recenzowana publikacja ma walory naukowe i aplikacyjne w niezwykle ważnym obecnie obszarze marketingu. Zawiera dokładną analizę podejmowanej tematyki w ujęciu teoretycznym, a także praktycznym (…). Z tych powodów publikacja ta jest niezwykle cenna i zasługuje na rozpowszechnienie wśród osób zajmujących się marketingiem zarówno od strony naukowej, jak i praktycznej.
Autor książki
Jacek OttoSpis treści:
Wprowadzenie
Jacek Otto, Łukasz Sułkowski
1. Metody zarządzania marką
Magdalena Grębosz
1.1. Cykl życia marki
1.2. Metody wprowadzania marki na rynek
1.3. Metody wzmacniania marki
1.4. Metody rozwoju marki
1.5. Metody odświeżenia marki
1.6. Metody wycofania marki z rynku
Bibliografia
2. Kreowanie przewagi konkurencyjnej przedsiębiorstwa na podstawie kapitału marki
Maciej Dębski
2.1. Kapitał marki jako źródło jej wartości
2.2. Model budowania przewagi konkurencyjnej na podstawie kapitału marki
2.3. Promocja jako narzędzie budowania kapitału marki
2.4. Marketing relacji jako narzędzie budowania kapitału marki
Podsumowanie
Bibliografia
3. Metody komunikacji marketingowej
Michał Chmielecki
3.1. Social media jako norma w komunikacji marketingowej
3.2. Employer branding – mariaż marketingu i HR
3.3. CSR
3.4. Międzykulturowe public relations
3.5. Wartości i elementy kulturowe w Azji
Podsumowanie
Bibliografia
4. Marketing relacji
Jacek Otto
4.1. Ewolucja koncepcji marketingu
4.2. Produkt relacyjny
4.3. Cena relacyjna
4.4. Dystrybucja bezpośrednia
4.5. Promocja interaktywna
4.6. Specjalna obsługa
4.7. Programy lojalnościowe
Bibliografia
5. Marketing społeczny
Robert Seliga, Andrzej Woźniak
5.1. CSR a marketing społeczny
5.2. Zintegrowany model marketingu społecznego
5.3. Egzemplifikacja marketingu społecznego. Kampania społeczna – Bezpieczny Przejazd – „Zatrzymaj się i żyj”
5.3.1. Wstęp
5.3.2. Charakterystyka problemu
5.3.3. Interesariusze kampanii
5.3.4. Cele kampanii
5.3.5. Strategia kampanii
Bibliografia
6. Marketing współtworzenia wartości z klientem
Grzegorz Baran
6.1. Rosnące zaangażowanie klientów we współtworzenie wartości
6.2. Tworzenie wartości dodanej poprzez współdzielenie zasobów
6.3. Zaangażowanie klientów we współtworzenie doświadczeń
6.4. Współtworzenie rozwiązań jako źródło innowacji
Bibliografia
7. Marketing medialny
Anna Jupowicz-Ginalska
Wstęp
7.1. Marketing medialny – definicja, model komunikacji i elementy składowe
7.2. Produkt medialny a zestaw wartości dla odbiorcy
7.3. Cena jako koszt konsumenta
7.3.1. Cena – koszt osobisty
7.3.2. Cena – koszt instytucjonalny
7.3.2.1. Koszt instytucjonalny w prasie
7.3.2.2. Koszt instytucjonalny w telewizji
7.3.2.3. Koszt instytucjonalny w radiu
7.3.2.4. Koszt instytucjonalny w internecie
7.4. Dystrybucja jako komfort i wygoda użytkowania środków przekazu
7.5. Promocja jako komunikacja z otoczeniem
Podsumowanie
Bibliografia
8. Metody marketingu placówek handlowych
Katarzyna Kolasińska-Morawska
Wstęp
8.1. Strefa M – merchandising – prezentacja reprezentacyjna
8.2. Narzędzia merchandisingu-mix
8.3. Strefa V – visual merchandising - zagospodarowanie przestrzeni placówki handlowej
8.3.1. Witryna sklepowa
8.3.2. Powierzchnia sklepu
8.3.3. Ruch klientów w sklepie
8.3.4. Organizacja ekspozycji
8.4. Strefa MS – multisensory marketing – zmysłowość placówki handlowej
8.4.1. Przestrzeń
8.4.2. Dźwięk
8.4.3. Zapach
8.4.4. Dotyk
8.4.5. Smak
Podsumowanie
Bibliografia
9. Marketing w handlu elektronicznym e-commerce
Paweł Morawski
9.1. E-Biznes w XXI wieku
9.2. Metody i techniki promocji w e-commerce
9.3. Podstawowe narzędzia e-marketingu w e-handlu
9.4. Marketing automation w e-commerce (case study)
Bibliografia
10. Alternatywne paradygmaty współczesnego marketingu
Łukasz Sułkowski
Wstęp
10.1. Dominujący paradygmat w marketingu i jego krytyka
10.2. Alternatywne paradygmaty w marketingu
10.2.1. Paradygmat interpretatywno-symboliczny w marketingu
10.2.2. Paradygmat krytyczny w marketingu (Critical Marketing Studies)
10.3. Postmodernizm w marketingu
10.4. Krytyczna i postmodernistyczna wizja marketingu
10.5. Postmodernizm, relatywizm kulturowy a etnorelatywizm
10.6. Założenia partykularyzmu i subiektywizmu
10.7. Uwarunkowania hiperrzeczywistości
10.7.1. Marketing a fragmentacja
10.8. Orientacja konsumpcyjna w społeczeństwie
10.8.1. Opresyjność struktur władzy i „przemoc symboliczna”
10.9. Metodyka paradygmatów alternatywnych
Podsumowanie
Bibliografia