Konkurencyjni przetrwają
- Autor: Olaf Flak
- Wydawca: Difin
- ISBN: 978-83-7641-586-4
- Data wydania: 2012
- Liczba stron/format: 374/B5
- Oprawa: miękka
Cena detaliczna
-
62,00 zł
31,00 zł
- Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 31,00 zł
- Darmowa dostawa od 200 zł
- Wysyłka w ciągu 24h
50% taniej
W książce autorzy opisują zintegrowany model konkurencyjności przedsiębiorstwa, wykorzystywany w ich pracy naukowej i doradczej. Czytelnik może dowiedzieć się, jakie czynniki wpływają na konkurencyjność przedsiębiorstwa, poznać ponad 350 przykładów z praktyki biznesowej odnoszących się do tych czynników oraz wykorzystać metody diagnozy konkurencyjności przedsiębiorstwa.
Książka została napisana w sposób poradnikowy z elementami teorii w oparciu o literaturę w zakresie nauk o zarządzaniu.
Recenzja
Adrian Robak, Dyrektor Generalny, Silesia Musica:
Fascynująca książka. Dziesiątki przykładów biznesowych i praktyczne narzędzia dają inspirację do zarządzania firmą w trudnych czasach.
Rafał Gierczak, Dyrektor Generalny, LIM Joint Venture Sp. z o.o.:
Bardzo ciekawa pozycja. Umieszczone w niej kwestionariusze pozwalają na przeanalizowanie elementów decydujących o konkurencyjności firmy. Książka nie tylko dla studenta, ale również dla menedżera na co dzień borykającego się z rosnącą konkurencją.
Władysław Perchaluk, Dyrektor, Prezes Zarządu, Szpital św. Józefa w Mikołowie:
Świetne połączenie teorii zarządzania z przykładami biznesowymi. Bardzo praktyczną częścią książki są narzędzia do badania konkurencyjności firmy.
Autor książki
Olaf FlakSpis treści:
Wstęp
Rozdział 1. Podstawy funkcjonowania rynku
1.1. Rynek w gospodarce rynkowej
1.2. Sektor rynku
1.3. Segment rynku
Rozdział 2. Istota konkurowania
2.1. Definicja konkurencji
2.2. Rodzaje konkurencji
2.3. Konsekwencje konkurowania przedsiębiorstw
Rozdział 3. Konkurencyjność przedsiębiorstwa
3.1. Pojęcie konkurencyjności przedsiębiorstwa
3.2. Determinanty konkurencyjności
Rozdział 4. Zintegrowany model konkurencyjności przedsiębiorstwa
4.1. Przedsiębiorstwo jako podmiot rynku
4.2. Składniki konkurencyjności przedsiębiorstwa w literaturze
4.3. Wizualizacja zintegrowanego modelu konkurencyjności przedsiębiorstwa
4.4. Definicje elementów konkurencyjności przedsiębiorstwa
4.4.1. Definicja potencjału konkurencyjnego
4.4.2. Definicja strategii konkurencji
4.4.3. Definicja przewagi konkurencyjnej
4.4.4. Definicja pozycji konkurencyjnej
4.4.5. Platforma konkurencji
4.5. Założenia modelu i relacje pomiędzy elementami
Rozdział 5. Potencjał konkurencyjny
5.1. Od zasobów do kluczowych kompetencji przedsiębiorstwa
5.2. Kryteria podziału zasobów przedsiębiorstwa
5.3. Grupy zasobów w metodzie diagnozowania konkurencyjności przedsiębiorstwa
5.3.1. Zasoby finansowe
5.3.2. Zasoby informacyjne
5.3.3. Zasoby innowacyjności
5.3.4. Zasoby ludzkie
5.3.5. Zasoby organizacyjne
5.3.6. Zasoby rzeczowe
5.3.7. Zasoby technologiczne
Rozdział 6. Strategia konkurencji
6.1. Klasyczne strategie konkurencji
6.2. Mapa grup strategicznych
6.3. Metoda SPACE
Rozdział 7. Przewaga konkurencyjna
7.1. Źródła przewagi konkurencyjnej
7.2. Cechy przewagi konkurencyjnej
7.3. Sposoby osiągania przewagi konkurencyjnej
7.4. Kryteria podziału przewagi konkurencyjnej
7.5. Rodzaje przewagi konkurencyjnej
7.5.1. Przewaga cenowa
7.5.2. Przewaga dystrybucyjna
7.5.3. Przewaga produktowa
7.5.4. Przewaga promocyjna
Rozdział 8. Pozycja konkurencyjna
8.1. Uwarunkowania pozycji konkurencyjnej
8.2. Koncepcje oceny pozycji konkurencyjnej
8.3. Pozycja rynkowa
Rozdział 9. Platforma konkurencji
9.1. Otoczenie przedsiębiorstwa
9.1.1. Otoczenie dalsze
9.1.2. Otoczenie bliższe
9.2. Obszary analizy otoczenia dalszego
9.2.1. Czynniki międzynarodowe
9.2.2. Czynniki kulturowe
9.2.3. Czynniki demograficzne
9.2.4. Czynniki ekonomiczne
9.2.5. Czynniki prawne
9.2.6. Czynniki technologiczne
9.3. Obszary otoczenia bliższego
Rozdział 10. Wykorzystanie zintegrowanego modelu konkurencyjności przedsiębiorstwa
10.1. O modelu w skrócie
10.2. Metoda ALL2USE
10.3. Metoda NEXT2USE
10.4. Barometr Konkurencyjności Przedsiębiorstw
Rozdział 11. Kwestionariusze diagnozy konkurencyjności przedsiębiorstwa
11.1. Potencjał A. Zasoby finansowe
11.2. Potencjał B. Zasoby informacyjne
11.3. Potencjał C. Zasoby innowacyjności
11.4. Potencjał D. Zasoby ludzkie
11.5. Potencjał E. Zasoby organizacyjne
11.6. Potencjał F. Zasoby rzeczowe
11.7. Potencjał G. Zasoby technologiczne
11.8. Strategia A. Klasyczne strategie konkurencji
11.9. Strategia B. Mapa grup strategicznych
11.10. Strategia C. SPACE
11.11. Przewaga A. Przewaga cenowa
11.12. Przewaga B. Przewaga dystrybucyjna
11.13. Przewaga C. Przewaga produktowa
11.14. Przewaga D. Przewaga promocyjna
11.15. Pozycja A. Wskaźniki finansowe
11.16. Pozycja B. Wskaźniki rynkowe
11.17. Platforma A. Czynniki międzynarodowe
11.18. Platforma B. Czynniki kulturowe
11.19. Platforma C. Czynniki demograficzne
11.20. Platforma D. Czynniki ekonomiczne
11.21. Platforma E. Czynniki prawne
11.22. Platforma F. Czynniki technologiczne
11.23. Platforma G. Dostawcy
11.24. Platforma H. Obecni konkurenci
11.25. Platforma I. Odbiorcy
11.26. Platforma J. Potencjalni konkurenci
11.27. Platforma K. Substytuty bliższe
11.28. Platforma L. Substytuty dalsze
11.29. Platforma M. Cykl życia sektora
Rozdział 12. Kwestionariusz Barometru Konkurencyjności Przedsiębiorstw
Rozdział 13. Zakończenie
Spis rysunków
Spis tabel
Literatura
O Autorach