Zarządzanie hotelem. Wybrane zagadnienia
- Autor: Piotr Dominik
- Wydawca: Difin
- ISBN: 978-83-7930-554-4
- Data wydania: 2015
- Liczba stron/format: 278/B5
- Oprawa: miękka
Cena detaliczna
-
50,00 zł
45,00 zł
- Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 45,00 zł
- Darmowa dostawa od 200 zł
- Wysyłka w ciągu 24h
10% taniej
Książka stanowi kompendium wiedzy, z którą można się spotkać w postaci rozproszonej w wielu branżowych podręcznikach. W publikacji, będącej podręcznikiem akademickim, zebrano najistotniejsze informacje z zakresu omawianej tematyki. Innowacyjnym zabiegiem podczas tworzenia publikacji było zaproszenie do podzielenia się doświadczeniem hotelarzy praktyków z prestiżowych sieci hotelowych, którzy stali się współautorami podręcznika.
Opracowanie jest adresowane do studentów kierunków mających w swych programach zagadnienia związane z branżą noclegową, ze szczególnym uwzględnieniem hotelarstwa. Absolwenci tych kierunków będą stanowić kadrę zarządzającą w hotelach.
Autorzy zakładają znajomość podstawowych zagadnień praktycznych, dotyczących pracy w hotelu na poziomie technika hotelowego, kierując niniejsze opracowanie do poziomu menedżerskiego. W podręczniku zaprezentowano wybrane zagadnienia z zakresu zarządzania przedsiębiorstwem hotelowym w świetle współczesnych tendencji i trendów.
Autor książki
Piotr DominikSpis treści:
Wprowadzenie
Rozdział 1. Zagadnienia wprowadzające – elementy teorii zarządzania
1.1. Charakterystyka zarządzania
1.2. Funkcje zarządzania
1.3. Koncepcja dobrej praktyki zarządzania
1.4. Techniki zarządzania hotelem
Rozdział 2. Planowanie i organizowanie
2.1. Etapy planowania
2.2. Rodzaje planów
2.3. Planowanie strategiczne
2.4. Organizowanie
Rozdział 3. Zarządzanie zasobami ludzkimi w hotelu
3.1. Istota, cele i cechy zarządzania zasobami ludzkimi
3.2. Podział procesu zarządzania zasobami ludzkimi
3.3. Stosunki międzyludzkie
3.4. Kształtowanie zaangażowania pracowników
3.5. Skargi pracowników
3.6. Służba pracownicza
Rozdział 4. Rola stanowisk kierowniczych w zarządzaniu hotelem
4.1. Przygotowanie do pełnienia stanowisk kierowniczych
4.2. Style i szczeble kierownicze
4.3. Stanowiska kierownicze w hotelu
4.4. Kontrole w hotelu
4.5. Komunikowanie się
Rozdział 5. Wybrane koncepcje nowoczesnego zarządzania w hotelu
5.1. Franczyza
5.2. Outsourcing
5.3. Reengineering
5.4. Benchmarking
5.5. Zarządzanie przez cele
5.6. Lean Management (LM)
5.7. Zarządzanie wiedzą (KM)
5.8. Zarządzanie dostawami
5.9. Filozofia kaizen
5.10. Analiza SWOT
Rozdział 6. Zarządzanie kosztami w hotelarstwie
6.1. Koszty w hotelu
6.2. Rachunkowość zarządcza w hotelarstwie
6.3. Polityka cenowa
6.4. Metody ustalania cen
6.5. Revenue Management (Yield Management)
6.6. Majątek przedsiębiorstwa
Rozdział 7. Narzędzia informatyczne w zarządzaniu hotelem
7.1. Systemy zarządzania budynkiem
7.2. Wybrane systemy w zarządzaniu hotelem
7.3. Internet w hotelu
Rozdział 8. Zarządzanie obsługą gości w hotelu
8.1. Istota obsługi klienta i jej rodzaje
8.2. Typy klientów hotelu i restauracji
8.3. Nowoczesne technologie w procesie obsługi klienta
8.4. Zarządzanie gościnnością
8.5. Standardy jako gwarant powtarzalności jakości
8.6. Hotelowa Księga Standardów
8.7. Kultura przedsiębiorstwa hotelarskiego
Rozdział 9. Zarządzanie jakością w hotelu
9.1. Czynniki determinujące poziom usług hotelarskich
9.2. Kompleksowe Zarządzanie przez Jakość – Total Quality Management (TQM)
9.3. System jakości według norm ISO 9000
9.4. Zarządzanie proekologiczne według ISO 14000
9.5. Systemy zarządzania bezpieczeństwem zdrowotnym żywności w żywieniu zbiorowym
Bibliografia
Spis tabel i rysunków