Brak produktów
/
Cena detaliczna
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 54,00 zł
10% taniej
Darmowa dostawa od 200 zł
Wysyłka w ciągu 24h
Podstawowym celem opracowania jest ukazanie turystyki kulturowej w jej ekonomicznym wymiarze, począwszy od zagadnień megaekonomicznych, poprzez makroekonomiczne, a skończywszy na zagadnieniach mikroekonomicznych związanych z produktami turystyki kulturowej, które powstają w przedsiębiorstwach turystycznych. Autor omówił najistotniejsze czynniki, które wpływają na podaż, popyt i kształtowanie cen produktów na rynku turystyki kulturowej. Książka jest przeznaczona dla wykładowców i studentów związanych z turystyką kulturową na wszystkich typach uczelni wyższych, dla słuchaczy studiów podyplomowych oraz osób profesjonalnie zajmujących się organizacją imprez związanych z turystyką kulturową.
Podmiot odpowiedzialny za bezpieczeństwo produktu: Difin sp z o.o., ul. F. Kostrzewskiego 1, 00-768 Warszawa (PL), adres e-mail: info@difin.pl, tel (22) 851 45 61
prof. zw. dr hab. Tadeusz Borys: Główną zaletą tej pracy jest bardzo wszechstronne i kompetentne naświetlenie nie tylko genezy powstania i kształtowania się rynku usług turystycznych, ale także spójne i kompleksowe zbudowanie ram teoretycznych ekonomiki turystyki kulturowej, jako integralnej części ekonomiki turystyki. Ten wysiłek autorski zasługuje na uznanie, ze względu na dużą oryginalność podejścia badawczego oraz jego oparcie na bardzo dobrym rozpoznaniu dotychczasowego dorobku w zakresie turystyki kulturowej. W pracy widoczna jest też duża dbałość Autora o równowagę aspektów teoretycznych i aplikacyjnych przedstawianych zagadnień (m.in. badania polskich produktów turystyki kulturowej, które w latach 2003–2014 uzyskały certyfikaty Polskiej Organizacji Turystycznej). Ukazane jest kompleksowe i pogłębione naukowe ujęcie skomplikowanej i wysoce interdyscyplinarnej problematyki turystyki kulturowej z akcentem na aspekty ekonomiczne.
jest doktorem nauk ekonomicznych. Tytuł doktora uzyskał na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Jest adiunktem, a od 2014 r. pełni funkcję dziekana w Wyższej Szkole Finansów i Zarządzania w Białymstoku. W latach 1998-2002 był radnym sejmiku oraz Członkiem Zarządu Województwa Podlaskiego odpowiedzialnym za edukację, kulturę, sport i turystykę. Między innymi nadzorował i koordynował prace nad tworzeniem Strategii rozwoju turystyki i zagospodarowania turystycznego województwa podlaskiego. Reprezentował województwo podlaskie na wielu targach turystycznych, m.in. w Brukseli, Berlinie i Madrycie. Jest autorem ponad pięćdziesięciu artykułów naukowych na temat gospodarki regionalnej i turystycznej, marketingu w turystyce i zarządzania produktami turystycznymi.
Spis treści: Wstęp Rozdział 1. Megaekonomiczne i makroekonomiczne aspekty turystyki kulturowej 1.1. Istota i klasyfikacja turystyki kulturowej 1.2. Od historii ekonomii do ekonomiki turystyki kulturowej 1.3. Globalne aspekty turystyki kulturowej 1.4. Turystyka kulturowa w gospodarce kraju 1.5. Turystyka kulturowa jako czynnik rozwoju regionu 1.6. Polityka turystyczna i kulturalna Polski 1.7. Polityka Unii Europejskiej wobec turystyki kulturowej Rozdział 2. Mikroekonomiczne aspekty turystyki kulturowej 2.1. Istota i znaczenie rynku turystycznego 2.2. Popyt w turystyce kulturowej 2.3. Podaż na rynku usług turystyki kulturowej 2.4. Kształtowanie cen na rynku turystyki kulturowej 2.5. Komercjalizacja usług w turystyce kulturowej 2.6. Przedsiębiorstwa na rynku usług turystyki kulturowej Rozdział 3. Produkt turystyki kulturowej 3.1. Istota produktu w turystyce kulturowej 3.2. Atrakcyjność i cechy produktu w turystyce kulturowej 3.3. Tworzenie i kreowanie produktów turystycznych w turystyce kulturowej 3.4. Wybrane przykłady produktów turystyki kulturowej 3.4.1. Szlaki turystyczno-kulturowe 3.4.2. Zielone szlaki dziedzictwa przyrodniczo-kulturowego Greenways 3.4.3. Questy – i kulturowe produkty turystyczne z zagadkami 3.4.4. Geocaching – nawigacyjne poszukiwanie skarbów Rozdział 4. Zintegrowane markowe produkty turystyki kulturowej 4.1. Znaczenie jakości i marki w turystyce 4.2. Tworzenie i kreowanie marki (branding) w turystyce kulturowej 4.3. Rola marki w kształtowaniu kulturowych produktów turystycznych 4.4. Zintegrowane zarządzanie turystyką kulturową 4.5. Wybrane markowe produkty turystyki kulturowej na polskim rynku turystycznym 4.6. Problemy certyfikowania produktów turystyki kulturowej 4.6.1. System certyfikacji produktów turystycznych w Polsce 4.6.2. Certyfikowane polskie produkty o charakterze kulturowym 4.6.3. Ekonomiczne aspekty certyfikowanych polskich produktów kulturowych w świetle badań Rozdział 5. Perspektywy rozwoju turystyki kulturowej 5.1. Czynniki rozwoju turystyki kulturowej 5.1.1. Czynniki zewnętrzne 5.1.2. Czynniki wewnętrzne 5.2. Konkurencyjność produktów turystyki kulturowej 5.3. Marketing i promocja turystyki kulturowej 5.4. Bilans korzyści i zagrożeń związanych z turystyką kulturową 5.5. Kierunki rozwoju turystyki kulturowej w Polsce na tle trendów światowych Zakończenie Bibliografia