Jedzenie w arteterapii. Kulinarna terapia zajęciowa
- Autor: Wiesław Karolak
- Wydawca: Difin
- ISBN: 978-83-8270-342-9
- Data wydania: 2024
- Liczba stron/format: 114/B5
- Oprawa: miękka
Cena detaliczna
-
50,00 zł
45,00 zł
- Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 45,00 zł
- Darmowa dostawa od 200 zł
- Wysyłka w ciągu 24h
10% taniej
Książka ma formę przewodnika po różnych metodach prowadzących do szeroko pojętego żywienia. Dotyczy to takich zagadnień, jak: co jeść, jak jeść, gdzie jeść, z kim jeść. Spośród dziesiątków warsztatów realizowanych przez Autorów wybranych zostało kilkanaście, na których przykładzie można zaobserwować sposoby radzenia sobie z emocjami, pokonywania barier, autorefleksji. Każdy opis warsztatu zawiera założenia, koncepcję warsztatu, polecenia, krótki opis realizacji, sposób prezentacji i konfrontacje uczestników na temat metody, jej efektywności i odczuć związanych z realizacją.
Książka składa się z czterech rozdziałów. Rozdział pierwszy (teoretyczny) poświęcony jest rozważaniom na temat jedzenia w ujęciu historycznym. Rozdział drugi to dziesięć przykładów realizacji posiłków autorów publikacji wraz z rodziną. Rozdział trzeci to kilkanaście przykładów różnych posiłków, jedzenia realizowanego przez studentów arteterapii na studiach podyplomowych w Akademii Humanistyczno-Ekonomicznej w oddziałach w Łodzi i Warszawie. Rozdział czwarty to przykłady warsztatów zrealizowanych przez studentów Akademii Humanistyczno-Ekonomicznej w Łodzi na Wydziale Pedagogiki Wczesnoszkolnej i Przedszkolnej. Każdy z prezentowanych warsztatów zamieszczonych w publikacji był realizowany w różnych miejscach, z różnymi uczestnikami, jak i z różnymi przesłaniami. Warsztaty uzupełnione są fotografiami, co pozwala na dokładne ich zrozumienie i odczucie atmosfery działania oraz przybliżenie powstałych rezultatów.
Książka ta nie jest klasycznym podręcznikiem. Jest zbiorem przykładów działań arteterapeutycznych, które mogą stać się pretekstem, inspiracją do wykorzystania dla prowadzących rozmaite warsztaty z grupami biorącymi udział w zajęciach arteterapii. Może być kierunkowskazem dla poszukujących wyboru, na czym się skupić. Jest też ofertą dla wszystkich, którzy poszukują zmiany w życiu codziennym, pracy, środowisku, w którym żyją.
Patronat
Recenzja
Prof. dr hab. Jolanta Jastrząb, Katedra Malarstwa Akademii Sztuk Pięknych w Katowicach:
Publikacja przedstawia znakomitą formułę arteteterapeutyczną uwzględniającą relacje międzyludzkie generowane potrzebą przygotowania posiłku oraz budowania wspólnoty przy stole. Przyglądamy się czynności jedzenia i działaniom twórczym pokazanym przez Autorów książki w nowej odsłonie. Dowiadujemy się o wpływie jedzenia na umysł, samopoczucie, wchodzenie w relacje, wreszcie na wykorzystanie go w procesie terapeutycznym. Słowo „posiłkowanie” nabiera tu więc głębokiego znaczenia. Książka ma wymiar edukacyjny, a zwłaszcza arteterapeutyczny. Zawarte w niej teksty prezentują wysoki poziom analizy teoretycznej, interpretacyjnej i bezsprzeczne walory popularyzatorskie. Na uwagę zasługuje załączony materiał dokumentujący przebieg warsztatów/spotkań oraz wykorzystane w procesie metody arteterapeutyczne.
Fragment książki
Autor książki
Wiesław KarolakSpis treści:
Wprowadzenie
Rozdział I. Jedzenie w arteterapii
Rozdział II. Rodzinne spotkania
II.1. Chleb z pieca chlebowego
II.2. Domowy chleb na drożdżach
II.3. Kromka chleba i na dwór
II.4. Grzanki z ogniska
II.5. Podpłomyki chlebowe
II.6. Podpłomykowa rurka pieczona na ognisku
II.7. Domowa bagietka
II.8. Ziemniaki z ogniska
II.9. Pieczone jabłka
II.10. Przysmak z kociołka
Rozdział III. Realizacje studentów studiów podyplomowych Arteterapia w Akademii Humanistyczno-Ekonomicznej w Łodzi i Warszawie
III.1. Słodki smak szczęścia
III.2. Czerpanie z jabłek
III.3. Owocowe serduszka
III.4. Sztuka zmysłów
III.5. Emocje w Owocolandii
III.6. Sałatka owocowa
III.7. Marzenia potrafią być słodkie
III.8. Eliksir mocy
III.9. Warsztaty piernikowe
III.10. Uśmiechnięte babeczki
III.11. Placek włoski – oddala troski
III.12. Dopóki jest ciasto, jest nadzieja. A ciasto jest zawsze
III.13. Nasze świąteczne kanapki
III.14. Pierogi mocy
III.15. Razem smakuje lepiej
III.16. Tworzenie z herbaty przy herbatce
III.17. Ziarno
Rozdział IV. Realizacje studentów Wydziału Pedagogiki Przedszkolnej i Wczesnoszkolnej Akademii Humanistyczno-Ekonomicznej w Łodzi
IV.1. Witaminki, witaminki dla chłopczyka i dziewczynki
IV.2. Warsztaty dekorowania i kreatywnego ozdabiania czekolady
IV.3. Smacznie – zdrowo – kolorowo
IV.4. Kolorowe smaki
IV.5. Owoce jako źródło inspiracji
IV.6. Smaczne i wartościowe sałatki owocowe
IV.7. Zdrowe pełnowartościowe kanapeczki śniadaniowe
IV.8. Rozwijanie ekspresji sensorycznej u dzieci w wieku przedszkolnym
IV.9. Kompozycje inspirowane naturą
IV.10. Pieczenie chińskich ciasteczek z życzeniami
IV.11. Drugie śniadanie – po treningu ważna rzecz!