• Jedzenie w arteterapii. Kulinarna terapia zajęciowa

Jedzenie w arteterapii. Kulinarna terapia zajęciowa

  • Autor: Karolak Wiesław Karolak Barbara
  • Wydawca: Difin
  • ISBN: 978-83-8270-342-9
  • Data wydania: 2024
  • Liczba stron/format: 114/B5
  • Oprawa: miękka

Cena detaliczna

50,00 zł

45,00 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 45,00 zł

10% taniej

Darmowa dostawa od 200 zł

Wysyłka w ciągu 24h


Dostępność: Duża ilość w magazynie

Książka ma formę przewodnika po różnych metodach prowadzących do szeroko pojętego żywienia. Dotyczy to takich zagadnień, jak: co jeść, jak jeść, gdzie jeść, z kim jeść. Spośród dziesiątków warsztatów realizowanych przez Autorów wybranych zostało kilkanaście, na których przykładzie można zaobserwować sposoby radzenia sobie z emocjami, pokonywania barier, autorefleksji. Każdy opis warsztatu zawiera założenia, koncepcję warsztatu, polecenia, krótki opis realizacji, sposób prezentacji i konfrontacje uczestników na temat metody, jej efektywności i odczuć związanych z realizacją.

Książka składa się z czterech rozdziałów. Rozdział pierwszy (teoretyczny) poświęcony jest rozważaniom na temat jedzenia w ujęciu historycznym. Rozdział drugi to dziesięć przykładów realizacji posiłków autorów publikacji wraz z rodziną. Rozdział trzeci to kilkanaście przykładów różnych posiłków, jedzenia realizowanego przez studentów arteterapii na studiach podyplomowych w Akademii Humanistyczno-Ekonomicznej w oddziałach w Łodzi i Warszawie. Rozdział czwarty to przykłady warsztatów zrealizowanych przez studentów Akademii Humanistyczno-Ekonomicznej w Łodzi na Wydziale Pedagogiki Wczesnoszkolnej i Przedszkolnej. Każdy z prezentowanych warsztatów zamieszczonych w publikacji był realizowany w różnych miejscach, z różnymi uczestnikami, jak i z różnymi przesłaniami. Warsztaty uzupełnione są fotografiami, co pozwala na dokładne ich zrozumienie i odczucie atmosfery działania oraz przybliżenie powstałych rezultatów.

Książka ta nie jest klasycznym  podręcznikiem. Jest zbiorem przykładów działań arteterapeutycznych, które mogą stać się pretekstem, inspiracją do wykorzystania dla prowadzących rozmaite warsztaty z grupami biorącymi udział w zajęciach arteterapii. Może być kierunkowskazem dla poszukujących wyboru, na czym się skupić. Jest też ofertą dla wszystkich, którzy poszukują zmiany w życiu codziennym, pracy, środowisku, w którym żyją.

Podmiot odpowiedzialny za bezpieczeństwo produktu: Difin sp z o.o., ul. F. Kostrzewskiego 1, 00-768 Warszawa (PL), adres e-mail: info@difin.pl, tel (22) 851 45 61

Patronat

Fabryka Kreatywności jedzenie Kajros jedzenie Sensarte jedzenie Centrum Arteterapii Katarzyna Góralczyk jedzenie PSTS jedzenie Polski Instytut Ericsonowski

Recenzja

Prof. dr hab. Jolanta Jastrząb, Katedra Malarstwa Akademii Sztuk Pięknych w Katowicach:

Publikacja przedstawia znakomitą formułę arteteterapeutyczną uwzględniającą relacje międzyludzkie generowane potrzebą przygotowania posiłku oraz budowania wspólnoty przy stole. Przyglądamy się czynności jedzenia i działaniom twórczym pokazanym przez Autorów książki w nowej odsłonie. Dowiadujemy się o wpływie jedzenia na umysł, samopoczucie, wchodzenie w relacje, wreszcie na wykorzystanie go w procesie terapeutycznym. Słowo „posiłkowanie” nabiera tu więc głębokiego znaczenia. Książka ma wymiar edukacyjny, a zwłaszcza arteterapeutyczny. Zawarte w niej teksty prezentują wysoki poziom analizy teoretycznej, interpretacyjnej i bezsprzeczne walory popularyzatorskie. Na uwagę zasługuje załączony materiał dokumentujący przebieg warsztatów/spotkań oraz wykorzystane w procesie metody arteterapeutyczne.

Fragment książki

 Przeczytaj fragment

Autor książki

Karolak Wiesław

Prof. dr hab., ukończył Państwową Wyższą Szkołę Sztuk Plastycznych w Łodzi (obecnie ASP), gdzie prowadzi założoną przez siebie Pracownię Intermediów. Wykłada na kilku zagranicznych uczelniach, m.in. na Uniwersytecie w Bolzano we Włoszech. Zajmuje się pracą pedagogiczną (działania artystyczne realizowane z dziećmi, młodzieżą, osobami niepełnosprawnymi) oraz twórczością własną. Studia artystyczne poszerzył o studia wybranych zagadnień z psychologii rozwojowej dzieci i młodzieży oraz o studia z dziedziny pedagogiki. Realizuje wypowiedzi artystyczne w wielu mediach sztuki, takich jak obiekty artystyczne, happening, performance, sztuka akcji, mail art, warsztaty artystyczne, teatr, film, projektowanie sytuacji twórczych. Otrzymał liczne odznaczenia, nagrody i wyróżnienia, m.in. Złoty Krzyż Zasługi za pracę pedagogiczną (2008), Medal Złoty za Długoletnią Służbę za całokształt pracy pedagogicznej (2008), Ziegfeld Award (Światowy Pedagog Roku), USA (1999), Nagrodę Ministra Kultury i Sztuki (1993, 1996) oraz Prezesa Rady Ministrów za twórczość dla dzieci i młodzieży (1978 i 1984). Jest doktorem honoris causa Uniwersytetu w Bielefeld (1999). Wystawiał w galeriach, muzeach, centrach artystycznych, na uczelniach w kraju (Łódź, Poznań, Warszawa, Wrocław, Zielona Góra) i za granicą (Anglia, Austria, Brazylia, Finlandia, Niemcy, Norwegia, USA, Włochy).

Karolak Barbara

Spis treści:

Wprowadzenie

Rozdział I. Jedzenie w arteterapii

Rozdział II. Rodzinne spotkania


II.1. Chleb z pieca chlebowego
II.2. Domowy chleb na drożdżach
II.3. Kromka chleba i na dwór
II.4. Grzanki z ogniska
II.5. Podpłomyki chlebowe
II.6. Podpłomykowa rurka pieczona na ognisku
II.7. Domowa bagietka
II.8. Ziemniaki z ogniska
II.9. Pieczone jabłka
II.10. Przysmak z kociołka

Rozdział III. Realizacje studentów studiów podyplomowych Arteterapia w Akademii Humanistyczno-Ekonomicznej w Łodzi i Warszawie

III.1. Słodki smak szczęścia
III.2. Czerpanie z jabłek
III.3. Owocowe serduszka
III.4. Sztuka zmysłów
III.5. Emocje w Owocolandii
III.6. Sałatka owocowa
III.7. Marzenia potrafią być słodkie
III.8. Eliksir mocy
III.9. Warsztaty piernikowe
III.10. Uśmiechnięte babeczki
III.11. Placek włoski – oddala troski
III.12. Dopóki jest ciasto, jest nadzieja. A ciasto jest zawsze
III.13. Nasze świąteczne kanapki
III.14. Pierogi mocy
III.15. Razem smakuje lepiej
III.16. Tworzenie z herbaty przy herbatce
III.17. Ziarno

Rozdział IV. Realizacje studentów Wydziału Pedagogiki Przedszkolnej i Wczesnoszkolnej Akademii Humanistyczno-Ekonomicznej w Łodzi

IV.1. Witaminki, witaminki dla chłopczyka i dziewczynki
IV.2. Warsztaty dekorowania i kreatywnego ozdabiania czekolady
IV.3. Smacznie – zdrowo – kolorowo
IV.4. Kolorowe smaki
IV.5. Owoce jako źródło inspiracji
IV.6. Smaczne i wartościowe sałatki owocowe
IV.7. Zdrowe pełnowartościowe kanapeczki śniadaniowe
IV.8. Rozwijanie ekspresji sensorycznej u dzieci w wieku przedszkolnym
IV.9. Kompozycje inspirowane naturą
IV.10. Pieczenie chińskich ciasteczek z życzeniami
IV.11. Drugie śniadanie – po treningu ważna rzecz!

Arteterapia i warsztaty edukacji twórczej

36,00 zł 40,00 zł Netto: 34,29 zł

Arteterapia część 1

53,10 zł 59,00 zł Netto: 50,57 zł

Arteterapia część 2

62,10 zł 69,00 zł Netto: 59,14 zł

Arteterapia część 3

66,50 zł 95,00 zł Netto: 63,33 zł

Arteterapia indywidualna część 4

58,50 zł 65,00 zł Netto: 55,71 zł

Arteterapia. Transformacje

49,50 zł 55,00 zł Netto: 47,14 zł