• Jedzenie w arteterapii. Kulinarna terapia zajęciowa

Jedzenie w arteterapii. Kulinarna terapia zajęciowa

  • Autor: Wiesław Karolak
  • Wydawca: Difin
  • ISBN: 978-83-8270-342-9
  • Data wydania: 2024
  • Liczba stron/format: 114/B5
  • Oprawa: miękka

Cena detaliczna

  • 50,00 zł

    45,00 zł

  • Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 45,00 zł
  • 10% taniej

  • Darmowa dostawa od 200 zł
  • Wysyłka w ciągu 24h

Dostępność: Duża ilość w magazynie

Książka ma formę przewodnika po różnych metodach prowadzących do szeroko pojętego żywienia. Dotyczy to takich zagadnień, jak: co jeść, jak jeść, gdzie jeść, z kim jeść. Spośród dziesiątków warsztatów realizowanych przez Autorów wybranych zostało kilkanaście, na których przykładzie można zaobserwować sposoby radzenia sobie z emocjami, pokonywania barier, autorefleksji. Każdy opis warsztatu zawiera założenia, koncepcję warsztatu, polecenia, krótki opis realizacji, sposób prezentacji i konfrontacje uczestników na temat metody, jej efektywności i odczuć związanych z realizacją.

Książka składa się z czterech rozdziałów. Rozdział pierwszy (teoretyczny) poświęcony jest rozważaniom na temat jedzenia w ujęciu historycznym. Rozdział drugi to dziesięć przykładów realizacji posiłków autorów publikacji wraz z rodziną. Rozdział trzeci to kilkanaście przykładów różnych posiłków, jedzenia realizowanego przez studentów arteterapii na studiach podyplomowych w Akademii Humanistyczno-Ekonomicznej w oddziałach w Łodzi i Warszawie. Rozdział czwarty to przykłady warsztatów zrealizowanych przez studentów Akademii Humanistyczno-Ekonomicznej w Łodzi na Wydziale Pedagogiki Wczesnoszkolnej i Przedszkolnej. Każdy z prezentowanych warsztatów zamieszczonych w publikacji był realizowany w różnych miejscach, z różnymi uczestnikami, jak i z różnymi przesłaniami. Warsztaty uzupełnione są fotografiami, co pozwala na dokładne ich zrozumienie i odczucie atmosfery działania oraz przybliżenie powstałych rezultatów.

Książka ta nie jest klasycznym  podręcznikiem. Jest zbiorem przykładów działań arteterapeutycznych, które mogą stać się pretekstem, inspiracją do wykorzystania dla prowadzących rozmaite warsztaty z grupami biorącymi udział w zajęciach arteterapii. Może być kierunkowskazem dla poszukujących wyboru, na czym się skupić. Jest też ofertą dla wszystkich, którzy poszukują zmiany w życiu codziennym, pracy, środowisku, w którym żyją.

Patronat                       

Recenzja

Prof. dr hab. Jolanta Jastrząb, Katedra Malarstwa Akademii Sztuk Pięknych w Katowicach:

Publikacja przedstawia znakomitą formułę arteteterapeutyczną uwzględniającą relacje międzyludzkie generowane potrzebą przygotowania posiłku oraz budowania wspólnoty przy stole. Przyglądamy się czynności jedzenia i działaniom twórczym pokazanym przez Autorów książki w nowej odsłonie. Dowiadujemy się o wpływie jedzenia na umysł, samopoczucie, wchodzenie w relacje, wreszcie na wykorzystanie go w procesie terapeutycznym. Słowo „posiłkowanie” nabiera tu więc głębokiego znaczenia. Książka ma wymiar edukacyjny, a zwłaszcza arteterapeutyczny. Zawarte w niej teksty prezentują wysoki poziom analizy teoretycznej, interpretacyjnej i bezsprzeczne walory popularyzatorskie. Na uwagę zasługuje załączony materiał dokumentujący przebieg warsztatów/spotkań oraz wykorzystane w procesie metody arteterapeutyczne.

Fragment książki

 Przeczytaj fragment

Autor książki

Wiesław Karolak

Prof. dr hab., ukończył Państwową Wyższą Szkołę Sztuk Plastycznych w Łodzi (obecnie ASP), gdzie prowadzi założoną przez siebie Pracownię Intermediów. Wykłada na kilku zagranicznych uczelniach, m.in. na Uniwersytecie w Bolzano we Włoszech. Zajmuje się pracą pedagogiczną (działania artystyczne realizowane z dziećmi, młodzieżą, osobami niepełnosprawnymi) oraz twórczością własną. Studia artystyczne poszerzył o studia wybranych zagadnień z psychologii rozwojowej dzieci i młodzieży oraz o studia z dziedziny pedagogiki. Realizuje wypowiedzi artystyczne w wielu mediach sztuki, takich jak obiekty artystyczne, happening, performance, sztuka akcji, mail art, warsztaty artystyczne, teatr, film, projektowanie sytuacji twórczych. Otrzymał liczne odznaczenia, nagrody i wyróżnienia, m.in. Złoty Krzyż Zasługi za pracę pedagogiczną (2008), Medal Złoty za Długoletnią Służbę za całokształt pracy pedagogicznej (2008), Ziegfeld Award (Światowy Pedagog Roku), USA (1999), Nagrodę Ministra Kultury i Sztuki (1993, 1996) oraz Prezesa Rady Ministrów za twórczość dla dzieci i młodzieży (1978 i 1984). Jest doktorem honoris causa Uniwersytetu w Bielefeld (1999). Wystawiał w galeriach, muzeach, centrach artystycznych, na uczelniach w kraju (Łódź, Poznań, Warszawa, Wrocław, Zielona Góra) i za granicą (Anglia, Austria, Brazylia, Finlandia, Niemcy, Norwegia, USA, Włochy). Książki tego autora

Spis treści:

Wprowadzenie

Rozdział I. Jedzenie w arteterapii

Rozdział II. Rodzinne spotkania


II.1. Chleb z pieca chlebowego
II.2. Domowy chleb na drożdżach
II.3. Kromka chleba i na dwór
II.4. Grzanki z ogniska
II.5. Podpłomyki chlebowe
II.6. Podpłomykowa rurka pieczona na ognisku
II.7. Domowa bagietka
II.8. Ziemniaki z ogniska
II.9. Pieczone jabłka
II.10. Przysmak z kociołka

Rozdział III. Realizacje studentów studiów podyplomowych Arteterapia w Akademii Humanistyczno-Ekonomicznej w Łodzi i Warszawie

III.1. Słodki smak szczęścia
III.2. Czerpanie z jabłek
III.3. Owocowe serduszka
III.4. Sztuka zmysłów
III.5. Emocje w Owocolandii
III.6. Sałatka owocowa
III.7. Marzenia potrafią być słodkie
III.8. Eliksir mocy
III.9. Warsztaty piernikowe
III.10. Uśmiechnięte babeczki
III.11. Placek włoski – oddala troski
III.12. Dopóki jest ciasto, jest nadzieja. A ciasto jest zawsze
III.13. Nasze świąteczne kanapki
III.14. Pierogi mocy
III.15. Razem smakuje lepiej
III.16. Tworzenie z herbaty przy herbatce
III.17. Ziarno

Rozdział IV. Realizacje studentów Wydziału Pedagogiki Przedszkolnej i Wczesnoszkolnej Akademii Humanistyczno-Ekonomicznej w Łodzi

IV.1. Witaminki, witaminki dla chłopczyka i dziewczynki
IV.2. Warsztaty dekorowania i kreatywnego ozdabiania czekolady
IV.3. Smacznie – zdrowo – kolorowo
IV.4. Kolorowe smaki
IV.5. Owoce jako źródło inspiracji
IV.6. Smaczne i wartościowe sałatki owocowe
IV.7. Zdrowe pełnowartościowe kanapeczki śniadaniowe
IV.8. Rozwijanie ekspresji sensorycznej u dzieci w wieku przedszkolnym
IV.9. Kompozycje inspirowane naturą
IV.10. Pieczenie chińskich ciasteczek z życzeniami
IV.11. Drugie śniadanie – po treningu ważna rzecz!

Napisz opinię

Uwaga: Proszę nie używać znaków HTML!
    Zły           Dobry

Najpopularniejsze

Godziny wychowawcze z nastolatkami. Scenariusze zajęć

49,50 zł 55,00 zł Netto: 47,14 zł

STEAM-owa szkoła

53,10 zł 59,00 zł Netto: 50,57 zł

Podstawy prawoznawstwa. Wydanie 3

62,10 zł 69,00 zł Netto: 59,14 zł

Vademecum działań taktycznych lekkiej piechoty

53,10 zł 59,00 zł Netto: 50,57 zł

Podstawy ekonomii

37,80 zł 42,00 zł Netto: 36,00 zł

Reklama

40,50 zł 45,00 zł Netto: 38,57 zł

Złowić frajera. Ekonomia manipulacji i oszustwa wyd. 2

74,40 zł 80,00 zł Netto: 70,86 zł

Gospodarka zapasami i magazynem. Część 1. Zapasy

28,80 zł 32,00 zł Netto: 27,43 zł