Brak produktów
/
Cena detaliczna
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 52,20 zł
10% taniej
Darmowa dostawa od 200 zł
Wysyłka w ciągu 24h
Książka poświęcona jest zagadnieniom inwestycji w agroturystyce i różnorodnej oferty turystycznej z nią związanej. Autorzy analizują dynamiczny rozwój tego sektora, wskazując na jego znaczenie dla lokalnych społeczności oraz potencjał inwestycyjny dla przedsiębiorców zainteresowanych branżą turystyczną.W pierwszym rozdziale omówiono istotę agroturystyki jako formy turystyki wiejskiej, zwracając uwagę na główne cechy, korzyści oraz wyzwania z nią związane. Następnie skupiono się na aspektach inwestycyjnych, prezentując różnorodność możliwości inwestycyjnych w agroturystykę oraz strategie zapewniające sukces na tym rynku. W kolejnym rozdziale ukazano szeroką ofertę turystyczną w ramach agroturystyki. Przedstawiono różnorodność form zakwaterowania, aktywności oraz atrakcji, które mogą być oferowane turystom na terenach wiejskich. Autorzy wskazali także na trendy i innowacje w tej dziedzinie, które mogą stanowić istotny czynnik przyciągający nowych klientów. W dalszej części skupiono się na praktycznych aspektach inwestycji w agroturystykę, prezentując studia przypadków, doświadczenia przedsiębiorców oraz najlepsze praktyki w zakresie zarządzania agroturystyką.
Podmiot odpowiedzialny za bezpieczeństwo produktu: Difin sp z o.o., ul. F. Kostrzewskiego 1, 00-768 Warszawa (PL), adres e-mail: info@difin.pl, tel (22) 851 45 61
dr hab. Daniel Puciato, prof. AWF, Akademia Wychowania Fizycznego im. Polskich Olimpijczyków we Wrocławiu:Podjęty przez Autorów problem badawczy jest niezwykle ważny i aktualny, gdyż na współczesnym rynku występuje coraz więcej osób, które zgłaszają popyt na usługi turystyki wiejskiej. Wynika to z przeciążenia pracą zawodową oraz częstego funkcjonowania w zurbanizowanym środowisku. Turystyka wiejska daje natomiast niepowtarzalną szansę na regenerację sił psychofizycznych i spędzenie czasu w naturalnym, bardziej przyjaznym dla człowieka, środowisku […]. Należy również podkreślić, że zarówno rozszerzanie się potrzeb potencjalnych turystów, jak i rosnąca konkurencja między podmiotami turystyki wiejskiej sprawiają, że niezbędne jest tworzenie unikatowych produktów turystyki wiejskiej. Wiąże się to przeważnie z koniecznością podjęcia jakiegoś zakresu działalności inwestycyjnej, obejmującą zarówno infrastrukturę, czy nowe usługi, jak i kwestie organizacyjne, w tym marketingowe. Jako że podmioty oferujące usługi turystyki wiejskiej muszą często pozyskać finansowanie zewnętrzne tego rodzaju inwestycji, to muszą się one cechować opłacalnością ekonomiczną […]. Autorzy w recenzowanej książce rozpatrują wszystkie istotne aspekty działalności inwestycyjnej w agroturystyce w kontekście komponowania atrakcyjnej i konkurencyjnej oferty turystycznej […]. Godny podkreślenia jest fakt, że na współczesnym, polskim rynku wydawniczym brakuje książek prezentujących tak szerokie spektrum problematyki inwestycji i jej znaczenia dla rozwoju produktu agroturystycznego.dr hab. Agnieszka Siedlecka, prof. ABNS, Akademia Bialska im. Jana Pawła II w Białej Podlaskiej:Podjęty przez autorów temat jest niezwykle ważny z punktu widzenia zarówno rozwoju obszarów wiejskich, jak i indywidualnego rozwoju poszczególnych podmiotów na nich umiejscowionych – wiejskich gospodarstw domowych prowadzących działalność rolniczą […]. Monografia podejmuje niezwykle istotne problemy, które mogą stanowić przedmiot rozważań osób zarówno świadczących usługi agroturystyczne, jak i analizujących możliwość rozpoczęcia tego rodzaju działalności. Stanowić może przedmiot zainteresowania studentów zajmujących się omawianymi zagadnieniami w cyklu kształcenia.
Przeczytaj fragment
Dr hab., profesor uczelni, Katedra Turystyki, Komunikowania Społecznego i Doradztwa, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
Dr, Katedra Zarządzania i Ekonomii Przedsiębiorstw, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie.
Dr, Katedra Ekonometrii i Statystyki, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
Spis treści:WstępRozdział 1. Istota turystyki wiejskiej i jej formy1.1. Definicje turystyki wiejskiej i czynniki jej rozwoju1.2. Podstawowe formy turystyki na wsi1.3. Istota agroturystyki i jej cechy1.4. Uwarunkowania rozwoju agroturystyki i jej rola w rozwoju obszarów wiejskich1.5. Wykorzystanie zasobów ziemi i produkcji rolniczej w gospodarstwach agroturystycznych1.6. Kooperacja sieciowa w agroturystyceRozdział 2. Planowanie przedsięwzięć inwestycyjnych w turystyce wiejskiej i agroturystyce2.1. Aspekty planistyczne w turystyce wiejskiej2.2. Planowanie w działalności agroturystycznej2.3. Rodzaje inwestycji w usługach turystyczno-rekreacyjnych na wsi2.4. Inwestycje w agroturystyce – formy i finansowanie2.5. Finansowanie inwestycji w usługach turystyki wiejskiej2.6. Ekonomiczne uwarunkowania inwestycji w turystyce wiejskiejRozdział 3. Perspektywa inwestycji w działalność agroturystyczną a oferta turystyczna w opinii badanych osób3.1. Cel, zakres i metody badawcze3.2. Charakterystyka badanej próby3.3. Popularność agroturystyki w Polsce3.4. Organizacja wyjazdów do gospodarstw agroturystycznych3.5. Kierunki rozwoju gospodarstw agroturystycznych3.6. Ocena pobytu w gospodarstwie agroturystycznym3.7. Znaczenie inwestycji w działalności agroturystycznejPodsumowanieLiteratura
Pozycje zwarte, artykuły, rozdziały w monografiach 1. Akker J.J.H., Arvidson J., Horn R., Introduction to special issue on experiences with the impact and prevention of soil compaction in the European Union, SoilTillage Research 2003, Vol. 73, p. 1–8. 2. Ammirato S., Felicetti A.M., The Potential of Agritourism in Revitalizing Rural Communities: Some Empirical Results. In: Camarinha-Matos, L.M., Scherer, R.J. (eds) Collaborative Systems for Reindustrialization. IFIP Series 408/2013, 481–490. 3. Andrejuk A., Turystyka aktywna, rekreacyjna i specjalistyczna, Kengraf, Warszawa 1998, s. 35. 4. Artyszak A., Michalska-Klimczak B., Ölçer E., Sugar and Sugar Beet Production in Turkey and Poland in the years 1995–2014. Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu 2017 tom XIX zeszyt 2, s. 9. 5. Bański J., Geografia polskiej wsi, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2006, s. 128. 6. Bergamin A.C., Vitorino A.C.T., Souza F.R., Venturoso L.R., Bergamin L.P.P., Campos M.C.C., Relationship of soil physical quality parameters and maize field in a Bra-zilian Oxisol, Chilean Journal of Agricultural Research 75 (3)/2015, p. 357. 7. Bhattacharyya T., Pal D.K., The soil: A natural resource. Soil Science – an Introduction. Edition: first. Chapter: 2. New Delhi. 2015. p. 39–56. 8. Bieńkowska D., Instytucje i środki realizacji strategii gmin, [w:] M. Kłodziński (red.), Strate-gia rozwoju gmin wiejskich, Wydawnictwo SGGW w Warszawie, Warszawa 2003, s. 143. 9. Bogusz M., Kiełbasa H., Źródła finansowania i kierunki inwestycji w wybranych gospodarstwach agroturystycznych położonych na obszarze polskich Karpat, Problemy Drobnych Gospodarstw Rolnych, 2014, 1, s. 5–21. 10. Bordun M., Znaczenie inwestycji turystycznych w stymulowaniu popytu turystycznego na przykładzie gminy Biały Bór, [w:] J. Buko (red.), Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego Nr 700. Ekonomiczne Problemy Usług NR 85. Popyt turystyczny. Fundusze Europejskie. Zagadnienia Regionalne. Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego, Szczecin 2012, s. 141–142.11. Bott-Alama A., Uwarunkowania rozwoju turystyki wiejskiej w województwie zachodniopomorskim, Szczecin 2005, s. 28.12. Che D., Agritourism and its potential contribution to the agricultural economy. CABI Reviews, 2007/2(063).13. Correa J., Postma J.A., Watt M., Wojciechowski T., Soil compaction and the architectural plasticity of root system, Journal of Experimental Botany Vol. 70, 21, 2019, p. 6019.14. Curcic Z., Ciric M., Nagl N., Taski-Ajdukovic K. 2018. Effect on Sugar Beet Genotype, Planting and Harvesting Dates and Their Interaction on Sugar Yield. Frontiers in Plant Science 9. p. 1.15. Czakon W., Paradygmat sieciowy w naukach o zarządzaniu, Przegląd Organizacji, 2011, 11, s. 3. 16. Czakon W., Sieci w zarządzaniu strategicznym, Oficyna a Wolters Kluger business, Warszawa 2012.17. Czernek K., Zakorzenienie społeczne jako determinanta współpracy w sektorze turystycznym, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach, Katowice 2017.18. Czernek-Marszałek K., Cooperation evaluation with the use of network analysis, Annals of Tourism Research, 2018/72, 126–139. 19. Czerwiński J., Podstawy turystyki, Wydawnictwo Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Legnicy, Legnica 2007, s. 11–12.20. Dedeke A.N., Creating sustainable tourism ventures in protected areas: An actor-network theory analysis. Tourism Management, 2017/61, 162–163. 21. Dębniewska M., Tkaczuk M., Agroturystyka, koszty, ceny, efekty, Wydawnictwo Poltex, Warszawa 1997, s. 17.22. Domi S., Belletti G., The role of origin products and networking on agritourism performance: The case of Tuscany, Journal of Rural Studies, 2022/90(5), 113–123. 23. Drzewiecki M., Agroturystyka. Założenia – uwarunkowania – działania, Instytut Wydawniczy Świadectwo, Bydgoszcz 1995, s. 17.24. Drzewiecki M., Agroturystyka, Instytut Wydawniczy Świadectwo, Bydgoszcz 1995, s. 27.25. Drzewiecki M., Podstawy agroturystyki, Oficyna Wydawnicza Ośrodka Postępu Organizacyjnego Sp. z o.o., Bydgoszcz 2002, s. 60.26. Du J., Zhao B., Feng Y., Spatial distribution and influencing factors of rural tourism: A case study of Henan Province, Heliyon, 2024, vol. 10 (7):e29039.27. Duczkowska-Małysz K., Agroturystyka jako źródło alternatywnego zarobkowania w rolnictwie, [w:] L. Powichrowski (red.), Gospodarstwo agroturystyczne. Poradnik, Wydawnictwo Poltex, Warszawa 1997, s. 17.28. Durydiwka M., Czynniki rozwoju i zróżnicowanie funkcji turystycznej na obszarach wiejskich w Polsce, Wydawnictwo UW, Wydział Geografii i Studiów Regionalnych, Warszawa 2012, s. 48.29. Fukuyama F., Kapitał społeczny. Kultura ma znaczenie (red.) L.E. Harrsion, S.P. Huntington. Wydawnictwo Zysk i S-ka, Kraków2003, 169.30. Gaworecki W.W., Turystyka, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa 2007, s. 21.31. Gniewowska E., Maziarek A., Prawidłowa agrotechnika buraków cukrowych. Opole 2015, s. 8.32. Goliszek A., Iwanicka A., Baruk A., Szymanowska A., Kapitał społeczny na rynku usług turystycznych, Handel Wewnętrzny, 2018/5(375), s. 64.33. Gołaczewska-Kaczan U., Kapitał ludzki i kapitał społeczny. Konceptualizacja pojęć, zależności [w:] Augustyn A., Ostapowicz H. (red.), Fundusze europejskie w polityce spójności, Wydawnictwo Uniwersytetu w Białymstoku, Białystok 2013, s. 42. 34. Gołembski G. (red.), Kompendium wiedzy o turystyce, Wydawnictwo Naukowe PWN S.A., Warszawa–Poznań 2002, s. 380.35. Gralak K., Kacprzak M., Trendy i kierunki rozwoju agroturystyki w kontekście ekonomii doświadczeń, Wydawnictwo SGGW, Warszawa 2021, s. 58.36. Grudzewski W.M., Hejduk I.K., Sankowska A., Wańtuchowicz M., Zarządzanie zaufaniem w organizacjach wirtualnych, Wydawnictwo Difin, Warszawa 2007.37. Huma B., Hussain M., Ning C., Yuesuo Y., Human Benefits from Mazie, Scholar Journal of Applied Science and Research 2019, Vol. 2 (2). p. 5. 38. Idowu J., Angadi S., Understanding and Managing Soil Compaction in Agricultural Fields. Publisher: NM State University, Cooperative Extension Service 2013. p. 5. 39. Idziak W. (red.), Turystyka wiejska i agroturystyka w perspektywie finansowej 2014–2020 , Warszawa 2015, s. 6.40. Jadczyszyn T., Kowalczyk J., Lipiński W., Zalecenia nawozowe dla roślin uprawy polowej i trwałych użytków zielonych. Materiały szkoleniowe Nr 95. IUNG-PIB, Puławy 2010. 41. Jalinik M., Agroturystyka na obszarach cennych przyrodniczo, Wydawnictwo Politechniki Białostockiej, Białystok 2002, s. 36.42. Jalinik M., Doradztwo w działalności turystycznej, Agencja Wydawnicza EkoPress, Białystok 2016, s. 79.43. Jalinik M., Typologia gospodarstw agroturystycznych jako determinanta rozwoju usług, Wydawnictwo Politechniki Białostockiej, Białystok 2005, s. 119. 44. Jędrysiak T., Wiejska turystyka kulturowa, PWE, Warszawa 2010, s. 13. 45. Kachniewska M., Możliwość tworzenia sieciowego produktu turystycznego, MROT, Warszawa 2015, s. 13.46. Kaczmarek J., Stasiak A., Włodarczyk B., Produkt turystyczny. Pomysł, organizacja, zarządzanie, PWE, Warszawa 2010, s. 273.47. Kamieniecka J., Różnorodność biologiczna a turystyka, Wydawnictwo Fundacji Instytutu na Recz Ekorozwoju, Warszawa 2015, s. 24.48. Karampela S., Kavroudakis D., Kizos T., Agritourism networks: empirical evidence from two case studies in Greece, Current Issues in Tourism, 2019/ 22(3), 1–20. 49. Karampela S., Papapanos G., Kizos T., Perceptions of Agritourism and Cooperation: Comparisons between an Island and a Mountain Region in Greece, Sustainability, 2019/11(680), 1–18.50. Karczewska M., Sikora J., Działalność lokalnych stowarzyszeń agroturystycznych w opinii kwaterodawców [w:] Z. Kryński, E. Kmita-Dziasek (red.), Turystyka wiejska a rozwój i współpraca regionów, Wydawnictwo Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Krośnie, Krosno 2005, s. 199.51. Keller T., Sandin M., Colombi T., Horn R., Or D., Historical increase in agricultural machinery weights enhanced soil stress levels and adversely affected soil functioning, Soil & Tillage Research 2019/194, p. 2.52. Klimas P., Podejście sieciowe w logistyce. Studia Ekonomiczne, Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach, 2015/249, s. 36–37. 53. Knecht D., Agroturystyka w agrobiznesie, Wydawnictwo C.H. Beck, Warszawa 2009, s. 113.54. Kopecký M., Peterka J., Kolár L., Konvalina P., Maroušek J., Váchalová R., Herout M., Strunecký O., Batt J., Tran D.K., Influence of selected maize cultivation technologies on changes in the labile fraction of soil organic matter sandy-loam cambisol soil structure, Soil & Tillage Research 207. (2021). p. 21.55. Kopiński J., Bilans azotu w Polsce na tle zmian intensywności produkcji rolniczej, Studia i Raporty IUNG-PIB, 2010, z.21, 39–51; Fotyma, M.; Igras, J.; Kopiński, J.; Podyma, W. (2010). Ocena zagrożeń nadmiarem azotu pochodzenia rolniczego w Polsce na tle innych krajów europejskich. Studia i Raporty IUNG-PIB, z. 21, 53–75.56. Korzeniowski L., Podstawy zarządzania organizacjami, Wydawnictwo Difin, Warszawa 2011, s. 141.57. Kosmaczewska J., Turystyka jako czynnik rozwoju obszarów wiejskich, Bogucki Wydawnictwo Naukowe, Poznań 2013, s. 39.58. Kot J., Zarządzanie rozwojem gmin a praktyka planowania strategicznego, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź 2003, s. 157–158.59. Kowalczyk A., 2000, Geografia turyzmu , PWN, Warszawa, s. 17.60. Kowalczyk M., Teoretyczne podstawy planowania rozwoju turystyki, [w:] Człowiek i Środowisko 39 (1) 2015, s. 75.61. Kowalska-Musiał M., Strukturalna ekwiwalencja pozycji interakcji rynkowych – ujęcie sieciowe, Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego, 558, Ekonomiczne Problemy Usług, 41, 71, 2009.62. Krawczyszyn N., Sieciowe produkty turystyczne jako przedmiot współpracy w euroregionach polsko-czeskich, Warsztaty z Geografii Turyzmu, 4(14), 2014, s. 175. 63. Królik G., Rola zaufania w relacjach interpersonalnych jako determinanta efektywności zespołu. Studia Ekonomiczne, Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach, Katowice 2015, s. 78. 64. Kruczek Z., Metodyka krajoznawstwa, Wydawnictwo Akademii Wychowania Fizycznego w Krakowie, Kraków 2000, s. 131.65. Krupińska W., Strategia rozwoju turystyki a proces kreowania nowych miejsc pracy na obszarach wiejskich, [w:] M. Kłodziński, W. Dzun (red.), Aktywizacja wiejskich obszarów problemowych, Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa w Warszawie, Warszawa 2003, s. 113.66. Krzyżanowska K., Roman M., Znaczenie instytucji i organizacji wspierających rozwój agroturystyki, [w:] Samorząd, marketing terytorialny a media, (red.) E. Jaska, T. Skoczek, Wydawnictwo SGGW, Warszawa 2019, s. 201–218.67. Lane B., Majewski J., Turystyka wiejska i rozwój lokalny, Fundacja Fundusz Współpracy, Poznań 2001, s. 283.68. Lechwar M., Filip P., Rola lokalnych stowarzyszeń agroturystycznych w promocji turystyki wiejskiej, [w:] A.P. Wiatrak (red.), Marketing i produkty markowe w turystyce wiejskiej, Centrum Doradztwa i Edukacji w Rolnictwie w Poznaniu, Poznań 1998, s. 141.69. Li J., Barbieri C., Demystifying Members’ Social Capital and Networks within an Agritourism Association: A Social Network Analysis, Tourism & Hospitality, 1(1) 2020, 31–48. 70. Lisiński M., Paradygmat jako instrument analizy zarządzania strategicznego. Systemowe uwarunkowania sukcesu organizacji. Prace i Materiały Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Gdańskiego, 22/2009, 554–569. 71. Liszewski S., Jakość środowiska naturalnego a jakość turystyki, [w:] Kompendium wiedzy o turystyce, (red.) G. Gołembski, PWN, Warszawa–Poznań 2002.72. Łobożewicz T., Kogut R., Turystyka aktywna – turystyka kwalifikowana, Wyższa Szkoła Ekonomiczna w Warszawie, Warszawa 1999, s. 15.73. Maciąg J., Jakość sieciowego produktu turystycznego – definiowanie, wymiary i cechy jakości. Studia Ekonomiczne. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach, 215, 42/2015. 74. Majewski J., Lane B., Turystyka wiejska i rozwój lokalny, Fundacja Fundusz Współpracy, Poznań 2001, s. 117–134.75. Majewski J., Turystyka konwencjonalna i alternatywna a agroturystyka. Rynek Turystyczny, 7/1994, s. 12. 76. Majewski J., Turystyka wiejska – przejściowa moda czy rzeczywista szansa wsi? [w:] B. Goryńska-Bittner, Z. Kaczmarek (red.), Wielofunkcyjność wsi w warunkach bezrobocia. Zakład Filozofii i Myśli Społecznej, AR im. A. Cieszkowskiego, Poznań 1997, s. 32.77. Marco V., Networking and cooperation practices in the Italian tourism business. Journal of Tourism, Heritage & Services Marketing, 2(1)/2016, 30–35. 78. Marinello F., Pezzuolo A., Cillis D., Chiumenti A., Sarton L., Traffic effects on soil comapction and sugar beet (Beta vulgaris L.) taproot quality parameters, Spanish Journal of Agricultural Research 15 (1)/2017, p. 1.79. Matysiewicz J., Marketing organizacji sieciowych usług profesjonalnych w procesie tworzenia wartości dla klienta, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach, Katowice 2014, s. 58. 80. Mazurkiewicz A., Kapitał ludzki w procesie kształtowania sprawności organizacji, Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, Rzeszów 2010, s. 47.81. Mączyńska E., Kapitał społeczny w społeczno-gospodarczym rozwoju, Biuletyn PTE, 3(102)/2023, s. 40. 82. Meyer B. (red.), Wybrane aspekty ruchu turystycznego, Fundacja na rzecz Uniwersytetu Szczecińskiego, Szczecin 2004, s. 71.83. Michałowski K., Ziółkowski R., Zarządzanie turystyką, Wydawnictwo Politechniki Białostockiej, Białystok 2002.84. Migdał M., ROT i LOT jako instrumenty polityki turystycznej – wstęp do analizy struktury formalno-prawnej oraz zasad zwyczajowych funkcjonowania ROT i LOT, [w:] Ronikier A. (red.), Rocznik Naukowy Wyższej Szkoły Turystyki i Rekreacji im. M. Orłowicza w Warszawie. Tom 6/2007. Wyższej Szkoły Turystyki i Rekreacji im. M. Orłowicza w Warszawie, Warszawa 2007, s. 27.85. Mikuta B., Żelazna K., Organizacja ruchu turystycznego na wsi, Wydawnictwo Format-AB, Warszawa 2004, s. 288.86. Montefrio M.J.F., Sin H.L., Elite governance of agritourism in the Philippines. Journal of Sustainable Tourism, 27(9)/2019, 1–17. 87. Morishita D.W., Impast of glyphosate-resistant sugar beet, Pest Management Science 74 (5)/2017, p. 1050. 88. Muchina N.G., On the application of credibility theory and glms, School of Mathematics University of Nairobi, Japan 2011, s. 13. 89. Muhammad I., Khan A., Anjum, Waqar A., Akbar H., Soil & Tillage Research 200, 2020, p. 21–28. 90. Napierała M., Muszkieta R., Wstęp do teorii rekreacji, Wydawnictwo Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy, Bydgoszcz 2011, s. 51.91. Niedziółka A., Stan i czynniki rozwoju usług agroturystycznych w powiecie nowotarskim w perspektywie wsparcia agroturystyki z programów Unii Europejskiej w latach 2014–2020, Stowarzyszenie Naukowe Instytut Gospodarki i Rynku, Kraków 2017. 92. Niedziółka A., Zarządzanie marketingowe w działalności stowarzyszeń agroturystycz-nych, Wydawnictwo Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, Kraków 2021, 7. 93. Niedziółka A., Działalność marketingowa w agroturystyce jako determinanta rozwoju usług, [w:] M. Kowalska i in. (red.), Rozwój lokalny obszarów wiejskich w perspektywie społeczno-ekonomicznej, Kraków 2015, s. 123.94. Niedziółka A., Działalność stowarzyszeń agroturystycznych jako ważna determinanta rozwoju agroturystyki w województwie małopolskim, [w:] W. Gusakow i in. (red.), Folia Universitatis Agriculturae Stetinensis 263. Oeconomica 51, Wydawnictwo Naukowe Akademii Rolniczej w Szczecinie, Szczecin 2008, s. 77.95. Niedziółka A., Możliwości wsparcia przedsięwzięć agroturystycznych w województwie małopolskim z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich w latach 2007–2013, [w:] Wieś i Doradztwo. Pismo Małopolskiego Stowarzyszenia Doradztwa Rolniczego. Nr 3–4 (59–60) Lipiec-Grudzień 2009, Małopolskie Stowarzyszenie Doradztwa Rolniczego, Kraków 2009, s. 33.96. Niedziółka A., Stan i czynniki usług agroturystycznych w powiecie nowotarskim w perspektywie wsparcia agroturystyki z programów Unii Europejskiej w latach 2014–2020, Stowarzyszenie Naukowe Instytut Gospodarki i Rynku, Kraków 2017, s. 116–124.97. Niemczyk J., Wyróżniki, budowa i zachowania strategiczne układów outsourcingowych, Akademia Ekonomiczna we Wrocławiu, Wrocław 2006.98. Nortcliff S., Bannick C.G., Schulte-Bisping H., Litz N., Soil, Definition, Function, and Utilization of Soil. Ullmann’s Encyclopedia of Industrial Chemistry. Chapter: Land Utilization and Soil Destruction (Statistics) p. 412.99. Nyeki A., Milics G., Kovács A.J., Effects of soil compaction on cereal yield: A Review. Cereal Research Communication 45 (1)/2017, p. 1.100. Ochodzki P., Warzecha R., Dobór odmian zbóż i traw przydatnych w żywieniu krów w gospodarstwach ekologicznych, Wiadomości Zootechniczne 3/2013, s. 64–65.101. Opioła A. (red.), Agroturystyka nr 1 (3) – luty/marzec 2010, Wydawnictwo Metafora, Opole 2010, s. 14.102. Ostrołęcki A., Zając D., Czynniki różnicujące natężenie ruchu turystycznego w obszarach górskich i podgórskich, [w:] J. Krupa, T. Soliński (red.), Ekonomiczne i organizacyjne aspekty rozwoju turystyki, WSIiZ, Rzeszów 2004, s. 108. 103. Panasiuk A. (red.), Ekonomika turystyki, PWN, Warszawa 2007, s. 176.104. Pawlusiński R., Samorząd lokalny a rozwój turystyki. Przykład gmin Wyżyny Krakowsko-Częstochowskiej, Instytut Geografii i Gospodarki Przestrzennej Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków 2005, s. 22.105. Pena-Rosas J., Garcia-Casal M.N., Globar maize production, utilization, and consumption, Annals of the New York Academy of Sciences – March 2014. p. 106. 106. Petersen J., Haastrup M., Knudsen L., Olessen J.E., Causes of yield stagnation in winter wheat in Denmark. DJF Report Plant Science No. 147. Faculty of Agricultural Scien-ces. Aaarhus University, 2010, p.121.107. Piergiorgio S., Chiodi C., Broccanello G., Concheri E., Biancardi O., Pavli G., Skaracis G., Sustainability of the Sugar Beet Crop. Sugar Tech 21, 2019, p. 703. 108. Pilving T., Kull T., Suškevics M., Viira A-H., Diverse networks in regional tourism: ties that foster and hinder the development of rural-urban tourism collaboration in Estonia, European Journal of Tourism Research, 30/2022, 3010. 109. Pogonowska B., Kapitał społeczny – próba rekonstrukcji kategorii pojęciowej. Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Poznaniu, 42, 2004, s. 16. 110. Porter M.E., Porter o konkurencji, PWE, Warszawa 2001, s. 246. 111. Poulaki P., Lagou M., Valeri M., The Role of Female Entrepreneurship to the Development of Agritourism in Greece. In: Valeri M., Katsoni V. (Ed.) Gender and Tourism: Challenges and Entrepreneurial Opportunities. Emerald Publishing Limited, Bingley, 2021, 219–234. 112. Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020. Broszura informacyjna. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Warszawa 2014, s. 4.113. Rapacz A., Gryszel P., Partnerstwo w tworzeniu turystycznego produktu terytorialnego na przykładzie Sudetów. Marketing przyszłości. Trendy. Strategie. Instrumenty. Partnerstwo i komunikacja w regionie. Jakość sieciowego produktu turystycznego. Ekonomiczne Problemy Usług, 56, Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego, 569, 2010, s. 294. 114. Raper R.L., Kirby J.M., Soil compaction: How to do it, undo it, or avoid doing it. ASABE Distinguished Lecture Series No. 30. p. 1, 2006.115. Řezbová H., Belová A., Ondřej Š., Sugar beet production in the European Union and their future trends. Agris online Papers in Economics and Informatics V (4), 2013, p. 165–178.116. Rogalewski O., Zagospodarowanie turystyczne, Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa 1974, s. 12–13. 117. Roman M., Innowacyjność agroturystyki jako czynnik poprawy konkurencyjności turystycznej makroregionu Polski Wschodniej, Wydawnictwo SGGW, Warszawa 2018, s. 81.118. Roman M., Inicjatywy klastrowe w agroturystyce na przykładzie Okopskiej Organizacji Turystycznej. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie „Infrastruktura i Ekologia Terenów Wiejskich”, nr 6, 2009, s. 189.119. Rosłon J., Działalność inwestycyjna w obiektach agroturystycznych. Zeszyty Naukowe Ostrołęckiego Towarzystwa Naukowego, 29, 2011, s. 235–236. 120. Różycki P., Zarys wiedzy o turystyce, Wydawnictwo Proksenia, Kraków 2006, s. 86.121. Rudzewicz A., Zaufanie – przegląd koncepcji. Kontrowersje wokół marketingu w Polsce. Niepewność i zaufanie a zachowania nabywców, (red.) L. Garbarski i J. Tkaczyk, Wydawnictwa Akademickie i Profesjonalne sp. z o.o., Warszawa 2009, s. 422.122. Rutkowska B., Szulc W., Sosulski T., Skowrońska M., Szczepaniak J., Impact of reduced tillage on CO2 emission from soil under maize cultivation. Soil & Tillage Research 180, 2018, p. 21–28. 123. Rutkowski J., Technologia uprawy kukurydzy – od siewu do zbioru, Olsztyn 2018, s. 5.124. Sawicka B., Zróżnicowanie przedsiębiorstw turystycznych, [w:] H. Górska-Warsewicz, B. Sawicka (red.), Organizacja przedsiębiorstw turystycznych i hotelarskich, Wydawnictwo SGGW, Warszawa 2012, s. 33–34.125. Shah A.N., Tanveer M., Shahzad B., Yang G., Fahad S., Ali S., Bukhari M.A., Tung S.A., Hafeez A., Souliyanonh B., Soil compection effects on soil heath and cropproductivity: an overwiev. Environmental Science and Pollution Research 24, 2017, p. 1058.126. Shi X.S., Herle I., A model for natural lumpy composite soils and its verification. International Journal of Solids and Structures 121, 2017, p. 240–256.127. Siarkiewicz A., Końko A., Radulescu M.A., Soloviy V., Zrównoważony klaster turystyczny: Scenariusz dla Stowarzyszenia Turystycznego Sopot, Fundacja Sendzimira, Kartuzy 2012. 128. Sierocińska K., Kapitał społeczny. Definiowanie, pomiar i typy, Studia Ekonomiczne, 1, 2011, s. 69–86. 129. Sikora J., Agroturystyczny biznes, Oficyna Wydawnicza Ośrodka Postępu Organizacyjnego sp. z o.o., Bydgoszcz 1995, s. 13.130. Sikora J., Agroturystyka. Przedsiębiorczość na obszarach wiejskich, Wydawnictwo C.H. Beck, Warszawa 2012, s. 65.131. Sikora J., Organizacja ruchu turystycznego na wsi, WSiP, Warszawa 1999, s. 70.132. Sikora J., Wartecka-Ważyńska A., Wybrane uwarunkowania turystyki wiejskiej, Bogucki Wydawnictwo Naukowe, Poznań 2013, s. 89–102.121 Literatura133. Smagasz J., Igras J., Martyniuk S., Oddziaływanie różnych czynników agrotechnicznych na zawartość materii organicznej i właściwości gleb w świetle wyników badań, IUNG-PIB, Puławy 2010, s. 4.134. Soare E., Chiurciu I-A., Bălan A-V., David L., World market research of maize. Sciendo. Volume 1 (2018). p. 216, 218.135. Srisomyong N., Meyer D., Political economy of agritourism initiatives in Thailand, Journal of Rural Studies, 41, 2015, 95–108. 136. Stabryła A., Zarządzanie strategiczne w teorii i praktyce, Kraków 2000, s. 190.137. Stachowicz T., Racjonalne wykorzystanie użytków zielonych w gospodarstwie ekologicznym Radom 2010, s. 6.138. Stasiak A., Śledzińska J., Włodarczyk B., Wczoraj, dziś i jutro turystyki aktywnej i specjalistycznej, Wydawnictwo PTTK „Kraj”, Warszawa 2015, s. 23.139. Stefanowska A., Lipko-Kowalska M., Lokalne organizacje turystyczne jako czynnik rozwoju regionalnego – ocena funkcjonowania, Prace Geograficzne, 149, 2017, s. 102. 140. Strzembicki L., Instytucjonalne aspekty zarządzania turystyką wiejską w Polsce. Podstawowe problemy i tendencje, [w:] F. Gambuś i in. (red.), Turystyka wiejska w Polsce – od rozproszonych działań do kompleksowej strategii, Zeszyty Naukowe Akademii Rolniczej im. H. Kołłątaja w Krakowie. Zeszyt 90, Wydawnictwo AR w Krakowie, Kraków 2003, s. 22.141. Szczep M., Kowalska B., Metody polepszania jakości gleb zdegradowanych w uprawie warzyw, Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach, Skierniewice 2019, p. 3.142. Szeptycki A., Znaczenie techniki w systemie zrównoważonej produkcji rolniczej, Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering, Vol. 51 (2), 2006, p. 183–185.143. Sznajder M., Przezbórska L., Agroturystyka, PWE, Warszawa 2006, s. 15.144. Sztompka P., Kapitał społeczny. Teoria przestrzeni międzyludzkiej, Wydawnictwo Znak, Kraków 2016, s. 285.145. Szweykowska A., Szweykowski J., Słownik botaniczny, Wiedza Powszechna, Warszawa 2013, s. 354–366.146. Szwichtenberg A., Pojmowanie turystyki wiejskiej w Polsce i na świecie, [w:] Turyzm 1998, z. 1, s. 32.147. Światowiec-Szczepańska J., Sieci kooperacyjne w zarządzaniu strategicznym, Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego (AE) we Wrocławiu, Wrocław 2014, s. 491. 148. Tarapaty Z., Czy sieci rządzą światem? Od Eulera do Barabasiego, Biuletyn Instytutu Systemów Informatycznych, 10, 48, 2012. 149. Tigga R., Das G., Effect on integrated nutrient supply and intercropping of fodder crops on physical properties of soil in fodder maize + legumes intercropping system, J. Plant Development Sci. 8, 2016, p. 457–460. 150. Tomaškin J., Tomaškinowá J., The ecological and environmental functions of grass ecosystems and their importance in the elimination of degradation processes in agricultural landscape, Carpathian Journal of Earth and Environmental Sciences, Vol. 7, 4, 2012, p. 71–72.151. Ujwary-Gil A., Audyt zasobów niematerialnych z wykorzystaniem analizy sieci organizacyjnej, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2017, 21. 152. Unger P.W., Kaspar T.C., Soil compaction and Root Growth: A Review, Agronomy Journal 86, 1994, p. 759.153. Vogel H.J., Eberhardt E., Franko U., Lang B., Ließ M., Weller U., Wiesmeier W., Wollschläger U., Quantitative Evaluation of Soil Functions: Potential and State. Frontiers in Environmental Science. Vol. 7 p. 164, 2019.154. Vogel, H.J., Bartke S., Daedlow K., Helming K., Kögel-Knabner I., Lang, B., A systemic approach for modeling soil functions. Soil 4, 2018, p. 83–92.155. Wanagos M., Regionalne i lokalne organizacje turystyczne: system relacji i powiązań marketingu wewnętrznego regionu, Ekonomiczne Problemy Usług, 75, s. 281. 156. Wiatrak A.P., Wpływ agroturystyki na zagospodarowanie obszarów wiejskich, [w:] Zagadnienia Ekonomiki Rolnej 1996, n. 1, s. 35–36.157. Wiatrak A.P., Strategie rozwoju gmin wiejskich, Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk, Warszawa 2011, s. 31.158. Wilson R.K., Wprowadzenie do teorii grafów, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 1998, 11. 159. Wojciechowska J., Procesy i uwarunkowania rozwoju agroturystyki w Polsce, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź 2009, s. 167.160. Wojciechowska J., Systematyka i wyróżniki pojęć dotyczących turystyki na obszarach wiejskich, [w:] W. Kurek, M. Mika (red.), Studia nad turystyką. Tradycje, stan obecny i perspektywy badawcze. Geograficzne, społeczne i ekonomiczne aspekty turystyki, Instytut Geografii Gospodarki Przestrzennej, Uniwersytet Jagielloński, Kraków 2007, s. 259–308.161. Wróbel B., Barszczewski J., Terlikowski J., Ocena jakości pasz z trwałych grądowych wzbogaconych mieszankami traw i roślin bobowatych, Woda – Środowisko – Obszary Wiejskie T. 17, Zeszyt 3 (59), 2017, s. 124.162. Xiong P., Zhang Z., Hallett P.D., Peng X., Variable responses of maize root architecture in elite cultivars due to soil compaction and moisture, Plant and Soil 455, 2020, s. 89.163. Yang Q., Li J., Tang Y., The Dilemma of the Great Development of Rural Tourism from the Sustainable Environment Perspective. Journal of Environmental and Public Health 2022, 7195813, s. 1–11.164. Zajadacz A., Media społecznościowe w procesie planowania rozwoju turystyki w skali regionalnej, [w:] Ekonomiczne Problemy Turystyki 1 (37) 2017, s. 136.165. Zaręba D., Ekoturystyka, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2006, s. 79.166. Zdziarski M., Nurt sieciowy – w kierunku nowego paradygmatu zarządzania? Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 421, 2016, s. 657–660.167. Żelazna K., Orłowski D., Wykorzystanie elementów dziedzictwa kulturowego w tworzeniu oferty turystyki wiejskiej, [w:] K. Gutkowska (red.), Społeczno-ekonomiczne uwarunkowania rozwoju turystyki wiejskiej, Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Warszawie, Warszawa 2008, s. 69–76.Akty prawne 1. Ustawa z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (tekst jednolity: Dz.U. 2000, Nr 14, poz. 176). 2. Ustawy z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej (tekst jednolity: Dz.U. 2004, Nr 173, poz. 1807). 3. Dz.U. 1997 Nr 133 poz. 884. Ustawa z dnia 29 sierpnia 1997 r. o Ustawy o usługach hotelarskich oraz usługach pilotów wycieczek i przewodników turystycznych, s. 16–17.Netografia 1. Dane Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, https://depot.ceon.pl/bitstream/handle/123456789/4660/65.pdf?sequence=1 [dostęp: 24.05.2024]. 2. http://www.agroturystyka.pl/fundusze/ [dostęp: 23.05.2024]. 3. https://www.gov.pl/web/rozwoj/podstawowe-dane-statystyczne--turystyka-w-roku-2019-i-ich-zmiana-w-porownaniu-do-roku-poprzedniego [dostęp: 15.08.2023]. 4. http://cdr112.e-kei.pl/agroturystyka/images/Baza_stowarzyszen_at.pdf [dostęp: 4.09.2020]. 5. https://www.pot.gov.pl/attachments/article/1732/Lokalne%20Organizacje%20Turystyczne.pdf [dostęp: 4.09.2020]. 6. http://ksow.pl/baza-lgd-2014-2020.html?no_cache=1 [dostęp: 4.09.2020]. 7. http://cdr112.e-kei.pl/agroturystyka/images/Baza_stowarzyszen_at.pdf [dostęp: 4.09.2020] oraz na podst. https://agroturystyka.pl/stowarzyszenia_id_647.html dostęp: 4.09.2020]. 8. https://samorzad.pap.pl/kategoria/aktualnosci/gus-obszary-wiejskie-93-proc-powierzchni-polski-i-40-proc-ludnosci [dostęp: 13.05.2024]. 9. http://cdr112.e-kei.pl/agroturystyka/images/Baza_stowarzyszen_at.pdf [dostęp: 4.09.2020].10. https://agroturystyka.pl/stowarzyszenia_id_647.html [dostęp: 26.05.2020].11. http://www.intpro.republika.pl/fundusz/dzialanie24.html [dostęp: 20.03.2022].